Τουλάχιστον 173 άμαχοι σκοτώθηκαν και 37 απήχθησαν σε τέσσερις μήνες στο Νότιο Σουδάν, σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πάνω από εκατό υποθέσεις σεξουαλικής βίας.
Οι εχθροπραξίες μαίνονταν από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο στις κομητείες Κοκ, Λιρ και Μαγιεντίτ, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Τζούμπα, στην πολιτεία Γιούνιτι, οχυρό των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στον Μάκαρ και ανήκουν στον SPLA-IO.
Οι μάχες στο νότιο τμήμα της πολιτείας Γιούνιτι «έπληξαν τουλάχιστον 28 χωριά με περίπου άμαχους να σκοτώνονται, 12 να τραυματίζονται και 37 γυναίκες και παιδιά να πέφτουν θύματα απαγωγών», αναφέρει έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).
Ορισμένα από τα πρόσωπα που απήχθησαν υπέστησαν «σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών ηλικίας οκτώ ετών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κορίτσι 9 ετών νεκρό μετά από ομαδικό βιασμό
Κορίτσι εννέα ετών πέθανε έπειτα από ομαδικό βιασμό, κατήγγειλε η UNMISS, τονίζοντας πως κατέγραψε 131 υποθέσεις βιασμών και ομαδικών βιασμών.
Η βία ανάγκασε εξάλλου κάπου 44.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.
Μολονότι και τα δύο στρατόπεδα ενεπλάκησαν στη βία, είναι οι κυβερνητικές δυνάμεις και παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ αυτές που χαρακτηρίζονται «οι κύριες υπεύθυνες για τις παραβιάσεις και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που αναφέρεται σε «προμελετημένες» επιθέσεις.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν με πλήρη ατιμωρησία», στηλίτευσε ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, ο Νίκολας Χέισομ. Δυνάμει του διεθνούς δικαίου, θύμισε ο νοτιοαφρικανός νομικός, οι αρχές οφείλουν να «προστατεύουν τους αμάχους» και να διενεργούν «έρευνες αν υπάρχουν υποψίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αιματοχυσία στο Νότιο Σουδάν μετά την ανεξαρτησία του
Αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, το Νότιο Σουδάν σπαράσσεται από βίαια επεισόδια με πολιτικές και εθνοτικές διαστάσεις και χρόνια ανασφάλεια, που δεν του επιτρέπου να συνέλθει από τον αιματηρό εμφύλιο μεταξύ του 2013 και του 2018 με 400.000 νεκρούς και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η συμφωνία ειρήνης του 2018 προέβλεπε στη θεωρία το μοίρασμα της εξουσίας, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον κ. Κιρ πρόεδρο και τον κ. Μάκαρ αντιπρόεδρο. Όμως η συμφωνία παραμένει κατά μεγάλο μέρος της ανεφάρμοστη και στη χώρα επικρατεί χάος.
Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα κατηγορούν συχνά τους νοτιοσουδανούς ηγέτες πως διατηρούν το status quo, τροφοδοτούν τη βία, καταστέλλουν πολιτικές ελευθερίες και καταχρώνται δημόσιο χρήμα.
Στα μέσα Ιουλίου, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από δύο μηχανισμούς επιτήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξαιτίας της «έλλειψης προόδου» ως προς την πολιτική μετάβαση και της «έλλειψης της απαραίτητης πολιτικής βούλησης» των ηγετών του Νότιου Σουδάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη χώρα.