Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται από χθες οι παγκόσμιοι ηγέτες, συζητώντας για όλα τα φλέγοντα θέματα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά, εκ των οποίων το ένα στην Ευρώπη, Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται αποδυναμωμένοι μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τις ΗΠΑ να πηγαίνουν στις κάλπες με τον νυν πρόεδρο, υποψήφιο των Δημοκρατικών να μην είναι κανείς σίγουρος τι κάνει και πώς είναι, να διατυπώνονται ερωτήματα αντικατάστασής του και ο Τραμπ να παραμονεύει στη γωνία, 32 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον.
Όλα τα βλέμματα στον Μπάιντεν
Βέβαια, τα βλέμματα, για ευνόητους λόγους, σε αυτή τη Σύνοδο θα είναι -όπως ήταν και χθες το βράδυ- στραμμένα πάνω στον Τζο Μπάιντεν. Με τα ερωτήματα και τις φήμες σχετικά με την ψυχική και σωματική του ικανότητα για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν θα δοκιμαστεί τώρα στην παγκόσμια σκηνή.
Διακυβεύεται όχι μόνο η προεδρία του Μπάιντεν, αλλά, ενδεχομένως, το μέλλον του ΝΑΤΟ που έχει διατηρήσει την ειρήνη σε μεγάλο μέρος του κόσμου για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ανοίγοντας επίσημα τη σύνοδο κορυφής το βράδυ της Τρίτης σε μια σκηνή στολισμένη με τις σημαίες 32 χωρών ο Μπάιντεν φαινόταν σε σχετικά καλή φόρμα.
«Φίλοι μας, είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας αυτό που αποκάλεσε «ιστορική δωρεά» συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία.
«Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το προπύργιο της παγκόσμιας ασφάλειας δεν συνέβη τυχαία», είπε. «Ξανά και ξανά επιλέξαμε την ενότητα».
Οι περισσότεροι ηγέτες που θα παρευρεθούν σε αυτήν την ετήσια συνάντηση του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να επαινέσουν τον Μπάιντεν και τις προσπάθειές του. Δημόσια δεν θα του ασκήσουν κριτική. Αλλά το «ερώτημα Μπάιντεν» πλανάται πάνω από τους γεμάτους, βαριά φυλασσόμενους χώρους όπου συγκεντρώνονται.
Ιδιωτικά, λένε διπλωμάτες, αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αδυναμία αντίληψης του Μπάιντεν, επικαλούμενοι περιστασιακά κενά σε διμερείς συναντήσεις ή προφανώς συγκεχυμένες δηλώσεις.
Για ορισμένους, το ζήτημα είναι πρακτικά υπαρξιακό: Εάν ο Μπάιντεν χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ, έναν καταδικασθέντα εγκληματία που επέκρινε σκληρά το ΝΑΤΟ, το υπερατλαντικό σύμφωνο κοινής άμυνας που διέπει την παγκόσμια τάξη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο Τραμπ έχει απορρίψει χλευάζοντας τη σημασία του ΝΑΤΟ, ενώ δείχνει σεβασμό και θαυμασμό προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης απορρίπτουν οποιεσδήποτε ανησυχίες μεταξύ των κυρίως Ευρωπαίων ηγετών για τον Μπάιντεν. «Κοιτάξτε, ξένοι ηγέτες έχουν δει τον Τζο Μπάιντεν από κοντά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν και, ξέρετε, ξέρουν πόσο αποτελεσματικός ήταν».
Ο Λευκός Οίκος παίρνει τα εύσημα για την επέκταση του ΝΑΤΟ, με την απόφαση της Φινλανδίας και της μακροχρόνια ουδέτερης Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
«Δεν είναι τυχαίο», είπε ο Τζον Φ. Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Αυτό οφείλεται στην ηγεσία. Αυτό οφείλεται στη συνεχή διαχείριση της συμμαχίας και άλλων συνεργασιών σε όλο τον κόσμο. Το ιστορικό του προέδρου μιλάει από μόνο του».
Οι αντοχές του Μπάιντεν θα δοκιμαστούν την Πέμπτη, όταν και έχει προγραμματίσει μια σπάνια συνέντευξη Τύπου στις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα - μετά από μια ημέρα συνεχόμενων συναντήσεων με ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Οι Πρώτες Κυρίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ως είθισται, τους ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συνοδεύουν οι σύζυγοί τους. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον μετέβη και η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συνοδεύοντάς τον χθες, στην πρώτη συνάντηση.
Εκεί βρέθηκαν και πολλές άλλες Πρώτες Κυρίες, σύζυγοι Προέδρων και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και δύο Πρώτοι Κύριοι, ενώ, όπως αρκετοί άνδρες, γυναίκες προσήλθαν μόνοι τους, μόνη της προσήλθε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.