Κατάλογο με τους πιο... «γερούς πότες» έχει καταρτίσει η CIA, με την ανατολική Ευρώπη να φαίνεται πως προτιμά το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά.
Τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει η CIA, τα οποία συγκέντρωσε το 2019, με την κατάταξη για 189 χώρες να γίνεται με βάση τα λίτρα καθαρού αλκοόλ που πίνει ένα άτομο μέσα σε ένα χρόνο.
Στα νησιά Κουκ οι πιο «γεροί πότες» παγκοσμίως, 66η η Ελλάδα
Το... «νήμα» κόβουν τα νησιά Κουκ, με κάθε άτομο στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα του Ειρηνικού να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει πάνω από 100 ποτήρια κρασί. Πάνω από τους μισούς ενήλικες στα νησιά αυτά, που απέχουν πάνω από 2.500 χλμ. από τη Νέα Ζηλανδία και αριθμούν μόλις 17.500 κατοίκους, πίνουν αλκοόλ.
«Λατρεία» στο αλκοόλ φαίνεται πως υπάρχει και στην ανατολική Ευρώπη, με τις Λετονία, Τσεχία και Λιθουανία να ακολουθούν στην κατάταξη της CIA. Ενδεικτικό είναι πως τόσο στη Λετονία όσο και στη Λιθουανία πάνω από ένας στους 10 άνδρες είναι εξαρτημένοι από το ποτό, όπως αναφέρει η «Daily Mail».
Πιο κάτω στην κατάταξη βρίσκονται η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, στην 24η και την 35η θέση αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα είναι στην 66η θέση.
Η Ευρώπη έχει τα πρωτεία στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον πλανήτη, αναφέρουν τα στοιχεία του ΠΟΥ.
«Ουραγοί» στην κατάταξη με τους πιο «γερούς πότες» είναι χώρες όπως το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Μαυριτανία και η Σομαλία, όπου το αλκοόλ απαγορεύεται για θρησκευτικούς λόγους.
Δείτε εδώ τον πλήρη κατάλογο της CIA.