Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν ότι δεν αξίζει πλέον και τόσο να εργάζονται, μετά τις νέες αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα, όπως αναδεικνύεται σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild».
Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνητρο εργασίας για κάποιον με πλήρη απασχόληση που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν κερδίζει τελικά πολύ περισσότερα από τον άνεργο που ζει με τα σχετικά επιδόματα.
Οι Γερμανοί φαίνονται επίσης διχασμένοι σχετικά με το εάν οι αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι σωστές ή όχι. Τις εγκρίνει το 45%, ενώ το 44% τις θεωρεί αδικαιολόγητες.
Στον προϋπολογισμό του 2024 το βασικό επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 502 στα 563 ευρώ για άνεργο άγαμο χωρίς παιδιά. Αυξήσεις δίδονται και στους γονείς με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι, από το γενικό επίδομα των 250 ευρώ για κάθε παιδί, όπως ισχύει σήμερα, θα εισπράττουν 636 ευρώ από το 2025 για το πρώτο παιδί και 530 για κάθε ένα παιδί μετά.
Με τον κατώτατο μισθό στα 1.450 ευρώ (καθαρό ποσό), η εργασία πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό δεν θεωρείται πλέον από πολλούς επαρκώς ελκυστική.
«Προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τα κίνητρα για εργασία. Η απασχόληση θα αποτελεί προϋπόθεση για κάποια από τα επιδόματα, ακριβώς επειδή η γονεϊκή ανεργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα που οδηγεί παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών αποφάσεων.