Oι μεγιστάνες της τεχνολογίας που βρέθηκαν στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας οικονομικά την προεκλογική του εκστρατεία, τώρα δέχονται πλήγματα στην τσέπη τους από τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Σε δημοσίευμά του το CNN, oι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί ή διοικούνται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Σούνταρ Πιτσάι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ και τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος έχουν χάσει αθροιστικά σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από την αρχή του τρέχοντος έτους, ακόμη και μετά την ανάκαμψη των αγορών την Τετάρτη ως απάντηση στο «πάγωμα» του Τραμπ σε πολλούς προγραμματισμένους δασμούς. Ως αποτέλεσμα, ο προσωπικός πλούτος αυτών των ηγετών έχει επίσης συρρικνωθεί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Δασμοί και αβεβαιότητα
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ήλπιζαν σχεδόν σίγουρα να αποκομίσουν κάποια επιχειρηματικά οφέλη από την πρόσδεσή τους στο άρμα του Τραμπ, όπως λιγότεροι κανονισμοί ή μειωμένη αντιμονοπωλιακή πίεση. Και ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να επεκτείνει το αποτύπωμα της τεχνολογικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ και να εδραιώσει την Αμερική ως ηγέτη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλά οι απώλειες στον τεχνολογικό τομέα τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο διάστημα των τριών μηνών της νέας διακυβέρνησης δείχνουν ότι η Silicon Valley θα αντιμετωπίσει επίσης μια σειρά νέων προκλήσεων στον απόηχο της αβεβαιότητας γύρω από τα σχέδια δασμών του Τραμπ, τα οποία στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας προμηθεύονται εξαρτήματα και συναρμολογούν προϊόντα τους.
Παρά τον «πάγο» του Τραμπ στους «αμοιβαίους» δασμούς που είχαν οριστεί να εφαρμοστούν σε πολλούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οι δασμοί στην Κίνα θα αυξηθούν στο 125% από 104%. Και ενώ οι δασμοί αποτελούν άμεση πρόκληση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οικονομικές τους επιπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις εάν οι καταναλωτές και οι διαφημιστές σφίξουν τα πορτοφόλια τους.
Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι οι μακροπρόθεσμοι αμοιβαίοι δασμοί και η επακόλουθη οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να συρρικνώσουν τα κέρδη της τεχνολογίας έως και κατά 25%, σύμφωνα με κυριακάτικη έκθεση της UBS. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη μετατόπιση από τα σχετικά σταθερά κέρδη και τα κέρδη στις τιμές των μετοχών που απολαμβάνει η Big Tech τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τη Δευτέρα, ο αναλυτής της Wedbush Securities, Νταν Άιβς περιέγραψε την πολιτική δασμών του Trump ως «Αρμαγεδδώνα» για τον τεχνολογικό τομέα, προσθέτοντας ότι «καθιστά το τεχνολογικό επενδυτικό τοπίο το πιο δύσκολο που έχω δει στα 25 χρόνια που καλύπτω μετοχές τεχνολογίας».
Το παράδειγμα της Tesla του Έλον Μασκ
Το δημοσίευμα του CNN συνεχίζει, εξηγώντας ότι ο Μασκ έχει βιώσει τις πιο δραματικές απώλειες. Παρά τη δωρεά τουλάχιστον 290 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της επανεκλογής του Τραμπ και τη συμμετοχή του στο Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, η καθαρή αξία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο έχει υποχωρήσει κατά 143 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index από τις 8 Απριλίου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη πτώση των μετοχών της Tesla, η οποία επιβαρύνθηκε από το αμφιλεγόμενο έργο του Μασκ στην κυβέρνηση, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τώρα, την απειλή των δασμών. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν 28% και η κεφαλαιοποίησή της μειώθηκε κατά 376,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους, κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 9 Απριλίου, έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα μετεκλογικά της κέρδη. Ο Μασκ δήλωσε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να έχουν «σημαντικό» αντίκτυπο στην Tesla. Ενώ ο Μασκ μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της εγγύτητάς του με τον Τραμπ, δεν είναι ο μόνος εξέχων τεχνολογικός παράγοντας που υπέστη πρόσφατες απώλειες.
Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την καθαρή περιουσία του Bloomberg Billionaires Index είναι από τις 8 Απριλίου- η κλίμακα των απωλειών τους μπορεί να είναι μικρότερη μετά την ανάκαμψη της αγοράς την Τετάρτη, υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Meta και Ζούκερμπεργκ
Η Meta ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του Τραμπ και ο Ζούκερμπεργκ έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον Τραμπ, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να συζητήσουν τις πολιτικές προτεραιότητες. Ο Ζούκερμπεργκ προέβη επίσης σε αρκετές φιλικές προς τον Τραμπ αλλαγές στην επιχείρησή του, συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης ενός εξέχοντος Ρεπουμπλικανού στην κορυφαία θέση πολιτικής της εταιρείας, της περικοπής των επαγγελματιών ελεγκτών γεγονότων (fact check) και της προσθήκης του συμμάχου του Τραμπ και αφεντικού του UFC Ντάνα Γουάιτ στο διοικητικό συμβούλιο της Meta.
Η καθαρή αξία του Ζούκερμπεργκ έχει μειωθεί κατά 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2025. Η τιμή της μετοχής της Meta έχει υποχωρήσει σχεδόν 2,25% από την αρχή του έτους, συμπαρασύροντας την αποτίμηση της εταιρείας κατά 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τζεφ Μπέζος με απώλειες 47,2 δισ
Ο Μπέζος έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική πολιτική επιστροφή» και η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Μπέζος ήταν επίσης πίσω από την αμφιλεγόμενη απόφαση της Washington Post να μην υποστηρίξει προεδρικό υποψήφιο στις εκλογές του 2024, ουσιαστικά αποσύροντας την υποστήριξη της εφημερίδας στον δημοκρατικό υποψήφιο. Η καθαρή αξία του Μπέζος έχει μειωθεί κατά 47,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι μετοχές της Amazon έχουν υποχωρήσει κατά 13% από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα η συνολική αποτίμηση της εταιρείας να έχει μειωθεί κατά 316,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους.
Google και Apple στην εποχή του Τραμπ
Η Google δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του Τραμπ και μετέδωσε την εκδήλωση ζωντανά στο YouTube. Και ο
Σούνταρ Πιτσάι της Google προστέθηκε στην παρέλαση των CEOs που επισκέφθηκαν το Μαρ-α-λάγκο τις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Αλλά η μετοχή της Google έχει πλέον υποχωρήσει κατά 16,2% και η αποτίμησή της έχει μειωθεί κατά 386,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ο Τιμ Κουκ της Apple δώρισε επίσης προσωπικά 1 εκατομμύριο δολάρια στην επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ, ανέφερε το Axios τον Ιανουάριο, αφού συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Φλόριντα μετά τις εκλογές για να συζητήσουν τους δασμούς και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς τεχνολογίας. Η Apple έδωσε επίσης στον Τραμπ μια πολιτική νίκη νωρίτερα φέτος, όταν ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Παρόλο που ορισμένα από αυτά τα σχέδια ήταν πιθανότατα έτοιμα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο πρόεδρος διεκδίκησε τα εύσημα για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι δείχνει «πίστη σε αυτό που κάνουμε». Αλλά η Apple, η οποία παράγει πολλές από τις συσκευές της σε ξένες αγορές όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδία, αναμένεται να δεχθεί ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα από τους δασμούς του Τραμπ. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 18,5% από την αρχή του τρέχοντος έτους και 684 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από την αγοραία αξία της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας άσκησαν πιέσεις για εξαιρέσεις από τους δασμούς του Τραμπ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο σίγουρη, κάτι που επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's Ratings σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα. «Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις», έγραψαν οι αναλυτές, «πιστεύουμε ότι κανένας υποτομέας της τεχνολογίας δεν θα μείνει αλώβητος».