Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει ενσκήψει, οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες Τετάρτη τη βούλησή τους να αυξήσουν τη βοήθεια που χορηγούν στην Αϊτή, ανθρωπιστική και στο πεδίο της ασφάλειας.
Ωστόσο φάνηκαν να διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά την ανάπτυξη στρατευμάτων τους στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής, όπου η δράση των συμμοριών έχει μετατραπεί πλέον σε γάγγραινα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν χθες στο Πορτ-ο-Πρενς για συναντήσεις με αϊτινούς αξιωματούχους και παράγοντες οργανώσεων της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Θα συνεχίσουν τις επαφές τους σήμερα.
Επαφές ΗΠΑ με αϊτινούς αξιωματούχους
Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το δυτικό ημισφαίριο, ο Μπράιαν Νίκολς, τέθηκε επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν επίσης αξιωματικοί της λεγόμενης «Νότιας Διοίκησης» (USSOUTHCOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή) και διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου χθες ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος αϊτινών αξιωματούχων που κατηγορούνται για προστασία ή χρηματοδότηση συμμοριών, ενώ ανέφερε πως συνεργάζεται με το Μεξικό για την κατάρτιση σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων.
Η κατάσταση στην Αϊτή, χώρα βυθισμένη για χρόνια σε πολιτική αστάθεια, που λυμαίνονται συμμορίες, και όπου επιβεβαιώθηκε νέο ξέσπασμα της χολέρας, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη του τέλος του επιδημίας, «δεν μπορεί να διαρκέσει», αναγνωρίζει η Ουάσινγκτον, που διαβεβαιώνει ότι κινητοποιείται για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης.
Υπό ποια μορφή, με ποια εντολή, με ποιον; Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά μέχρι τώρα. Η αϊτινή κυβέρνηση επισημοποίησε την περασμένη εβδομάδα το αίτημά της η διεθνής κοινότητα να στείλει «ένοπλη» δύναμη ειδικού σκοπού για να «τερματιστεί σε όλη την επικράτεια» η «ανθρωπιστική κρίση» που προκαλεί η δράση των συμμοριών.
Και την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρότρυνε «τη διεθνή κοινότητα (…) να εξετάσει κατεπειγόντως το αίτημα» αυτό, κάνοντας λόγο για «δραματική» κρίση στην Αϊτή.
Εξαρση χολέρας στην Αϊτή
Η Ουάσινγκτον «εξετάζει το αίτημα της αϊτινής κυβέρνησης σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους» της και «εξερευνά ορισμένο αριθμό επιλογών», είπε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα «υποστηρίξουν σθεναρά» ό,τι κι αν αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναμένεται να συζητήσει για την Αϊτή την 21η Οκτωβρίου.
Όμως, πρόσθεσε, «θα πω ότι είναι πρόωρο για να μιλήσουμε περί παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας» στο πεδίο, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα κινηθεί «με σύνεση» ως προς το ζήτημα αυτό, με δεδομένη τη βαριά κληρονομιά προηγούμενων στρατιωτικών επεμβάσεων.
Κατ’ ιδίαν, αμερικανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν την ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν να ηγηθούν της όποιας δύναμης αναπτυχθεί στην Αϊτή.
Εν αναμονή, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε, κατόπιν αιτήματος του Πορτ-ο-Πρενς, σκάφος της ακτοφυλακής στα ανοικτά του Πορτ-ο-Πρενς και επιδιώκει την αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως βοήθειας για την αντιμετώπιση της χολέρας, που έκανε ξανά την εμφάνισή της τρία χρόνια μετά το τέλος της επιδημίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019.
Θα σταλούν χλωρίνη, κιτ υγιεινής και εμφιαλωμένο νερό, διευκρίνισε αξιωματούχος.
Κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του ΟΗΕ, ως προχθές Τρίτη 11η Οκτωβρίου είχαν πεθάνει 31 άνθρωποι εξαιτίας της χολέρας, είχαν επιβεβαιωθεί 45 κρούσματα και υπήρχαν άλλα 422 ύποπτα κρούσματα.
Η έλλειψη καυσίμων είναι εξάλλου πρόβλημα-κλειδί, καθώς συμμορίες έχουν καταλάβει τον έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του κυριότερου τερματικού σταθμού καυσίμων της χώρας, στο Βαρό.
Αφότου ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε την 11η Σεπτεμβρίου πως θα αυξηθεί η τιμή των καυσίμων καθώς το κράτος δεν μπορεί πλέον να την επιδοτεί, η χώρα βίωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, βίαια επεισόδια και λεηλασίες.
Τη Δευτέρα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησής του και της έκκλησής της να αναπτυχθεί διεθνής στρατιωτική αποστολή. Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την αϊτινή αστυνομία, που δημιουργήθηκε το 1995 επί των ημερών του πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την υπεροπλία των συμμοριών, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Από την αρχή της χρονιάς οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει 90 εκατομμύρια δολάρια στην αστυνομία της Αϊτής και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 171 εκατομμυρίων δολαρίων.