Οι Ευρωπαίοι πολίτες προς διχασμό για την Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα -Με την ειρήνη ή με τη δικαιοσύνη; - iefimerida.gr

Οι Ευρωπαίοι πολίτες προς διχασμό για την Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα -Με την ειρήνη ή με τη δικαιοσύνη;

Στρατιώτης υψώνει τη σημαία της Ουκρανίας
Στρατιώτης υψώνει τη σημαία της Ουκρανίας / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδεχόμενο διχασμό στην Ευρώπη βλέπει τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Brussels Times.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ένα από τα βασικότερα ευρωπαϊκά Think Tank, διαπίστωσε ότι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη διχάζεται ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους της στην Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον σχετικά με το εάν η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη ή τη δικαιοσύνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις πρώτες 100 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη συνέβαλε στη δημιουργία μιας ενιαίας απάντησης. H αρχική σύμπνοια και ενότητα όμως σε επίπεδο πολιτών φαίνεται να δίνει τη θέση της στην σταδιακή αμφισβήτηση και τον διχασμό, ενώ βαραίνει η κούραση και οι επιπτώσεις του πολέμου. Η νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι ολοένα και πιο αποκλίνουσες απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω αυτή την ενότητα.

Οι πολίτες ανησυχούν για το κόστος των οικονομικών κυρώσεων και την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Αν δεν συμβεί κάτι δραστικό, πολλοί θα αντιταχθούν σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Μόνο στην Πολωνία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπάρχει σημαντική δημόσια υποστήριξη για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών.

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας οι περισσότεροι

Η μελέτη έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει γνώμη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η έρευνα περιέγραψε τις απόψεις περισσότερων από 8.000 Ευρωπαίων που κατοικούν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο έχει λάβει θετικά αποτελέσματα από την έρευνα καθώς το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένταξης, ενώ το 19% είναι σθεναρά κατά. Ωστόσο, ενώ οι Ευρωπαίοι αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό αλληλεγγύη με την Ουκρανία, είναι διχασμένοι ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν περισσότεροι υποστηρικτές παρά πολέμιοι της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών. Το 32% των Γερμανών είναι κατά της υποψηφιότητας για ένταξη της Ουκρανίας, όπως και το 28% των Ιταλών και το 26% των Γάλλων. Στη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, το 10 έως 12% του πληθυσμού αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας.

Ειρήνη εναντίον δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δύο στρατόπεδα αναδύονται, με το ένα να ευνοεί την ειρήνη το συντομότερο δυνατό και το άλλο να υποστηρίζει τη δικαιοσύνη για την Ουκρανία, άρα την τιμωρία και ήττα της Ρωσίας.

Οι ερευνητές, Ιβάν Κράστεφ και Μαρκ Λέναρντ αναφέρθηκαν σε διαχωρισμούς μεταξύ των αποκαλούμενων στρατοπέδων της «ειρήνης» και της «δικαιοσύνης». Το στρατόπεδο της ειρήνης είναι η μεγαλύτερη ομάδα, με το 35% των ερωτηθέντων που επιθυμούν την ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Αλλά περίπου το 22% πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να τιμωρηθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Για την ομάδα δικαιοσύνης, ο πόλεμος στη Ρωσία θα πρέπει πρώτα να τελειώσει όταν η Ρωσία ηττηθεί. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες της έρευνας δεν θέλουν να ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στρατόπεδο της δικαιοσύνης θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πιστεύει ότι η Ρωσία θα επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο όταν τελειώσει. Οι υποστηρικτές της ειρήνης αμφιβάλλουν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ καθώς και για τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή ενότητα;

Οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρώπη θα καθορίσει τη στάση της σχετικά με το πώς θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν ενιαία ως προς τη σκληρή προσέγγισή της στη Ρωσία, ωστόσο, εάν προκύψει μια συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία, οι πολίτες των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι λιγότερο ενωμένοι.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι το στρατόπεδο ειρήνης θα ενισχυθεί εάν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ειρήνης με 52% και 49% αντίστοιχα. Μόνο στην Πολωνία το στρατόπεδο δικαιοσύνης ήταν το μεγαλύτερο με ποσοστό 41%.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο

Στο κομμάτι της εθύνης για τον πόλεμο, τα πράγματα είναι γενικά ξεκάθαρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 56% των Ιταλών θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο, ενώ ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται στο 90% μεταξύ των Φινλανδών. Συνολικά, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν μια νέα γλώσσα για να επικοινωνήσουν με το ακροατήριό τους και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των αναδυόμενων στρατοπέδων για να αποφευχθεί η πόλωση στο εσωτερικό των χωρών. Έτσι κι αλλιώς, η πορεία του πολέμου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών. Οι επόμενες μέρες στο πεδίο της μάχης κρίνονται κρίσιμες για το Κίεβο και το μέλλον των ανατολικών και νοτιοανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ