Στις Βρυξέλλες βρίσκουν επικίνδυνη την πρόθεση του Τραμπ να κατευνάσει την ένταση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο αλλά δε φαίνονται έτοιμοι να πάρουν την τύχη της ασφάλειας της Ευρώπης στα χέρια τους.
Υπάρχει ένα «μείγμα φόβου και άρνησης», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, προσπαθώντας να αποδώσει το κλίμα. Εξήγησε πως «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλουν να αφήσουν τις θέσεις τους και εξακολουθούν να μην σκέφτονται βάση του νέου πλαισίου του Τραμπ».
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συζητούσε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για το μέλλον της Ουκρανίας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ ενημέρωνε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις προθέσεις των ΗΠΑ, προτάσσοντας ως πρώτη απειλή «τις φιλοδοξίες των Κομμουνιστών Κινέζων» και αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα του θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να αυξήσει τη δική της άμυνα, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ, «μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να προσανατολίζεται στην προσπάθεια να διατηρηθούν ο συγκρουσιακός Τραμπ και ο Χέγκσεθ ως σύμμαχοι», γράφει το Politico.
Η αρχική «επιθετική» στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένες αντιδράσεις, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν όρους όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Οι χλυαρές αυτές αντιδράσεις φαίνεται πως αναδεικνύουν την απουσία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανταπόκριση στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται με τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τον Τραμπ για τον «κατευνασμό» που απέτυχε να σταματήσει τον Χίτλερ
Μετά το σοκ των πρώτων 48 ωρών, όπως περιγράφεται παραπάνω, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εμφάνισε κάποια δείγματα αντίδρασης. Από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, αξιωματούχοι - άλλοι σε ήρεμο τόνο και άλλοι πιο θυμωμένοι - προειδοποίησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η συναίνεση στις απαιτήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν για έδαφη θα παρέπεμπε στη λογική του «κατευνασμού».
Ο όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Χίτλερ, έχει μεγάλο ειδικό βάρος στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, γράφει το Politico.
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την απόφαση του Τραμπ να αποκλείσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, να μην επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να επιτηρούν την ειρήνη και να απορρίψει τον στόχο του Κιέβου να πάρει πίσω όλη τη γη που η Ρωσία έχει καταλάβει από το 2014.
Καθώς αρχίσουν και «χωνεύουν» το σχέδιο του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συντείνουν στην γραμμή πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν θα υποστηρίξουν καμία συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην οποία δε θα συμμετέχει ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι. Μάλιστα θέλουν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζεστε τους Ευρωπαίους, χρειάζεστε τους Ουκρανούς», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ.
«Γιατί τους δίνουμε [στη Ρωσία] όλα όσα θέλουν ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις; Είναι κατευνασμός. Δεν λειτούργησε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά η κα. Κάλλας.