Ελληνoεβραίος της Θεσσαλονίκης ήταν ο μεγιστάνας Ολιβιέ Ντασό, ο οποίος χθες έχασε τη ζωή του στην περιοχή Calavdos της Νορμανδίας, στη βόρεια Γαλλία, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.
Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό ήταν ένας από τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, γιος του βιομήχανου Σερζ Ντασό (πρώην προέδρου της Dassault Aviation που πέθανε το 2018) και εγγονός του Μαρσέλ Ντασό (ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας).
Μέλη της οικογένειας Ντασό μάλιστα επέστρεψαν στις ρίζες τους, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 και 12 Ιουνίου του 2012, επί δημαρχίας Μπουτάρη. Ειδικότερα, ο Λοράν Ντασό, με τη μητέρα του Νικόλ Ντασό και τα αδέρφια του Τιερί και Μαρί Ελέν επισκέφθηκαν την πόλη και εγκαινίασαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο αίθουσα του οποίου ανακαινίστηκε με έξοδα της οικογένειας.
«Αισθάνομαι Θεσσαλονικιός και Ελληνας, όσο αισθάνομαι και Γάλλος». Αυτά τα λόγια επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Λοράν Ντασό, ο απόγονος της δυναστείας Ντασό.
Από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η Βίλα Αλλατίνι, μέχρι την Avenue Montaigne στο Παρίσι, όπου υψώνονται τα πολυτελή μέγαρα της οικογένειας Ντασό, η απόσταση δεν είναι απλώς 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά περίπου δύο αιώνες διαρκούς παρουσίας δύο θρυλικών οικογενειών, οι οποίες έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την επιχειρηματική ιστορία της νεότερης Ευρώπης. Tης οικογένειας Ντασό και της οικογένειας Αλλατίνι.
Oι Θεσσαλονίτικες ρίζες της οικογένειας κρατούσαν από τον πατέρα Σερζ Ντασό, ο οποίος ήταν απόγονος της ισπανοεβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη η οποία είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1928. Ήταν κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, ο οποίος υπήρξε από τους ιδρυτές του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων. Η Νοεμί παντρεύτηκε τον Αντόλφ Μπλοχ με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ντάριο και τον Μαρσέλ. Ο Μαρσέλ ήταν αυτός που όταν η οικογένεια εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, δημιούργησε τον βιομηχανικό όμιλο Ντασό, αφού άλλαξε έτσι το επίθετό του κρατώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο αδερφός του στην Αντίσταση.
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Αλλατίνη είχε μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αιώνα και ήταν η τρίτη πλουσιότερη μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο.
Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, η παλιά εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνη, το κτίριο δηλαδή όπου στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν το πρώτο κτίριο που επισκέφτηκαν τα μέλη της οικογένειας Ντασό το 2012. «Ήρθαμε για να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Ελπίζουμε να γνωρίσουμε όσα περισσότερα γίνεται για το παρελθόν, γιατί για να χτίσεις το αύριο πρέπει να ξέρεις για τους προγόνους σου», είχε δηλώσει τότε ο Λοράν Ντασό, γιος του Σερζ Ντασό και αδερφός του Ολιβιέ που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα χθες.
Δείτε τι έλεγε σε συνέντευξη το 2012 με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Λοράν Ντασό:
Σημειώνεται ότι η οικογένεια Ντασό ασπάστηκε τον καθολικισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο ισραηλινός Τύπος μάλιστα μεταφέροντας τον θάνατο του Ολιβιέ Ντασό, σημείωνε ότι η οικογένεια επί 30 χρόνια ήταν Εβραίοι.
Δείτε τι έγραφε ο ελληνικός Τύπος για την επίσκεψη των Ντασό στη Θεσσαλονίκη: