Οι δασμοί του Τραμπ διχάζουν την ΕΕ -Ποιοι είναι υπέρ σκληρής αντίδρασης, ποιοι ζητούν… υπομονή - iefimerida.gr

Οι δασμοί του Τραμπ διχάζουν την ΕΕ -Ποιοι είναι υπέρ σκληρής αντίδρασης, ποιοι ζητούν… υπομονή

Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019 © Ian Langsdon/POOL via AP, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, με αρκετές χώρες να έχουν λάβει ήδη αντίμετρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Στην Ευρώπη ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική… Την ώρα που οι δασμοί ύψους 20% για την ΕΕ είναι σε ισχύ, οι ηγεσίες των «27» δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην τακτική την οποία θα ακολουθήσουν. Και σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν σε διεθνή πρακτορεία, η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για «εβδομάδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα»: Αυτό που θέλει να απαντήσει το ίδιο σκληρά στον Τραμπ με δασμούς στα ίδια επίπεδα και αυτό που θέλει να περιμένει να ηρεμήσει η κατάσταση.

Το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, όπου στο μόνο που συμφώνησαν ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν». Ο Στάρμερ έχει δεχτεί πιέσεις εκ των έσω να μην αντιδράσει στους δασμούς 10% που επέβαλε στη Βρετανία ο Τραμπ, δεδομένου πως η ζημιά είναι μικρότερη, σε σχέση με άλλα κράτη.

Στάση… υπομονής θέλουν να τηρήσουν και στην Ιταλία, καθώς η Μελόνι, υπέρμαχη της πολιτικής Τραμπ, αν και αναγνωρίζει ότι οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου προκαλούν τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας της, πάει σε πιο ήπια στάση και μέσω του υπ. Οικονομικών, ζητά από την ΕΕ να μην κλιμακώσει την αντιπαράθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε το Σάββατο ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας. 

Υπάρχουν ωστόσο και οι υποστηρικτές μιας πιο σκληρής στάσης. Στο «γκρουπ» αυτό φαίνεται να πρωτοστατεί η Γερμανία.

«Είμαστε σε μια ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου και να αυξήσουμε την πίεση στους Αμερικανούς ανάλογα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πριν λίγες ημέρες. Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει «σκληρές» απαντήσεις στους δασμούς, ωστόσο αμφότεροι έχουν μείνει στα λόγια αφού δείχνει δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία οι «27»για την στάση που θα ακολουθήσουν.

Ο Μακρόν, είχε προτείνει επίσης ένα αυστηρό μέτρο: οι επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να επενδύουν στην Αμερική. Σενάριο που επίσης προς το παρόν δεν δείχνει να προχωρά ή έστω να συζητείται. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ