Οι 4 κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στη Ryanair - iefimerida.gr

Οι 4 κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στη Ryanair

Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των «27»
Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των «27» / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις «πιθανές κυρώσεις» της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των «27» για τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27»ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

  • Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
  • Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
  • Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia
  • Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μητσοτάκης για Λευκορωσία: Να μην αφήσουμε να αμφισβητήσει την ενότητά μας

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 20:00, έχει προστεθεί η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair.

Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ζήτησε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από τη Λευκορωσία» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους.

O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Ο’ Λίρι, «φαίνεται ότι πρόθεση των Αρχών [της Λευκορωσίας] ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του (…) Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ