Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.
Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά περίπου το 90% η ποσότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αργού μέσα στη χρονιά.
Η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022
Με βάση την απόφαση των 27 αναμένετι να περικοπεί κατά 90% η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι εγκρίθηκε επίσης το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Το περιλαμβάνει η συμφωνία των 27 για το εμπάργκο
Βάσει της συμφωνίας των 27 θα επιτραπεί προσωρινή συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου δια μέσου του χερσαίου αγωγού της Ρωσίας προς την ΕΕ, ενώ οι θαλάσσιες μεταφορές θα μπλοκαριστούν μέχρι το τέλος του έτους, γράφει το Politico.
Η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εξαίρεση των εισαγωγών δια μέσου του χερσαίου αγωγού, έχουν δεσμευτεί να κλείσουν de facto τον βόρειο αγωγό Druzhba, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.
Υπάρχει επίσης συμφωνία να «ολοκληρωθεί το [κλείσιμο του] νότιου κλάδου του αγωγού το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ, που επικαλείται το Politico. Το νότιο σκέλος του αγωγού παραδίδει πετρέλαιο στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Τσεχία έλαβε 18μηνη εξαίρεση από την απαγόρευση για να καλύψει τη μεταπώληση πετρελαιοειδών.
Η Ουγγαρία έχει επίσης εξασφαλίσει ότι υπάρχει διάταξη έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού της σε περίπτωση διακοπής των παραδόσεων από τον αγωγό, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα της Ευρώπης για τον περιορισμό των εσόδων του Βλαντίμιρ Πούτιν με τα οποία χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή κατά της Ουκρανίας. Όμως απόφαση αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες λΌγω των ενστάσεων της Ουγγαρίας, η οποία υποστήριξε ότι η οικονομία της θα πληγεί από ένα γενικό εμπάργκο.
Τι γράφει το Bloomberg για τη συμφωνία στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Γράφει το Bloomberg στην ανταπόκρισή του δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο:
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μερική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ανοίγοντας το δρόμο για μια έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία που παραδίδονται στα κράτη μέλη μέσω θαλάσσης, αλλά περιλαμβάνουν προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο από αγωγούς, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες και οι κυρώσεις πρέπει να εγκριθούν επίσημα και από τα 27 κράτη. Η Ουγγαρία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού, είχε μπλοκάρει ένα εμπάργκο τον τελευταίο μήνα, καθώς αναζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διακοπεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός. Η Βουδαπέστη έλαβε εγγυήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα είναι σε θέση να λάβει προμήθειες αντικατάστασης σε περίπτωση διακοπής της ροής μέσω των αγωγών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απαγόρευση της μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη θάλασσα έξι μήνες μετά την απόφαση, ενώ τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου θα σταματούσαν σε οκτώ μήνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την πιο πρόσφατη εκδοχή της πρότασης. Οι αποστολές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba προς την κεντρική Ευρώπη θα εξαιρεθούν μέχρι να βρεθεί μια τεχνική λύση που θα ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της Ουγγαρίας και άλλων χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο κύριος όγκος των σημερινών παραδόσεων του αγωγού κατευθύνεται στη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΕ. Το Βερολίνο δεσμεύτηκε εγγράφως να τηρήσει αυτή τη δέσμευση τη Δευτέρα, δήλωσε πηγή. Εάν και οι δύο χώρες ακολουθήσουν την πρότασή τους, το συνολικό αποτέλεσμα, μαζί με το θαλάσσιο εμπάργκο, θα είναι η περικοπή του 90% των ρωσικών πωλήσεων αργού πετρελαίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.
Οι θαλάσσιες προμήθειες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, και μόλις τεθεί σε ισχύ, το μέτρο θα κοστίσει στον Πούτιν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλεια εσόδων από εξαγωγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απαγόρευση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να πωλεί το αργό της με έκπτωση στην Ασία, όπου ήδη πωλείται 34 δολάρια το βαρέλι φθηνότερα από την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων Brent.
Ο Όρμπαν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιβάλλει την απόφαση στα κράτη μέλη, είπε στους ηγέτες πίσω από κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η συζήτηση για τον περιορισμό των εισαγωγών από τον αγωγό πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, διότι πρόκειται για πολιτική απόφαση και όχι για τεχνικό θέμα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τι ειπώθηκε στη Σύνοδο. Η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.
Η δέσμη μέτρων προτείνει επίσης την απαγόρευση της ασφάλισης που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες, αλλά δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από έξι μήνες μετά την έγκριση των μέτρων, από την προηγουμένως προτεινόμενη τρίμηνη μετάβαση, ανέφεραν οι πηγές. Πρόκειται για μια ακόμη υποχώρηση σε σχέση με την αρχική πρόταση που υποβλήθηκε στην ΕΕ τον Μάιο.
Το σχέδιο για απαγόρευση στους Ρώσους να αγοράζουν ακίνητα στην ΕΕ εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Τα παζάρια σχετικά με τους όρους του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ οδήγησαν επίσης άλλα κράτη μέλη να επιδιώξουν και να κερδίσουν εξαιρέσεις.
Ορισμένες χώρες θα έχουν επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την απαγόρευση του θαλάσσιου πετρελαίου. Για τη Βουλγαρία, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έως τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ η Κροατία θα μπορούσε να λάβει εξαίρεση για τις εισαγωγές κενού αερίου πετρελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή προϊόντων όπως η βενζίνη και το βουτάνιο.
Η Ρωσία μετέφερε πέρυσι περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή. Την ίδια ώρα δια θαλάσσης μεταφέρονταν 1,57 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.
Άλλα μέτρα στο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνουν:
Αποκοπή τριών ακόμη ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank.
Απαγόρευση της δυνατότητας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες και του εμπορίου ορισμένων χημικών προϊόντων.
Την επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα, πρώην ολυμπιονίκη γυμνάστρια που "συνδέεται στενά" με τον Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, και στον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έχει υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία, ωστόσο, αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων στον Κύριλλο, ανέφεραν πηγές.
Την επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα, καθώς και σε εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις