Μια πρώτη εικόνα των προθέσεων της Ρωσίας απέναντι στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για κατάπαυση πυρός 30 ημερών έδωσε ο συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.
Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Πέμπτης, ο βοηθός του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, είπε πως η κατάπαυση του πυρός ισοδυναμεί με μια μόνο προσωρινή ανάπαυλα για την Ουκρανία. «Κανείς δεν χρειάζεται βήματα που απλώς μιμούνται ειρηνευτικές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η συγκεκριμένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία πρόκειται να δώσει “ανάσα” στις δυνάμεις της Ουκρανίας», εξήγησε.
Υπογράμμισε, επίσης, πως η Ρωσία επιδιώκει μια «μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία που λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Μόσχας», προσθέτοντας ότι «μια κανονική ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ «γίνεται με ήρεμο τρόπο».
Τόνισε πως το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποκλείεται, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπ' όψιν τις ρωσικές θέσεις.
Το BBC μετέδωσε πως η δήλωση αυτή του Ουσακόφ ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με απόρριψη της αμερικανο-ουκρανικής πρότασης περί προσωρινής κατάπαυσης του πυρός σε όλα τα μέτωπα για 30 ημέρες.