Πυρά κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι «γλείφει» τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο.
Ο Μακρόν δέχεται επικρίσεις από αρκετές πλευρές εξαιτίας της τοποθέτησής του με την οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη μετατραπεί σε «ακόλουθο», ούτε της Αμερικής, ούτε της Κίνας, ιδίως για το ζήτημα της Ταϊβάν, μετά την επιστροφή του από την Ασία.
«Ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και γλείφει (τον Σι Τζινπίνγκ)», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στον άνκορμαν του Fox News Τάκερ Κάρλον, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του στη Νέα Υόρκη.
Νέο παραλήρημα Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του στον Λευκό ΟίκοΤζο Μπάιντεν πως αποδυνάμωσε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, σε βαθμό που χάνουν την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων τους.
«Ο κόσμος έχει παλαβώσει, ανατινάσσεται παντού, και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο», υποστήριξε ο κ. Τραμπ.
«Είπα "ΟΚ! Η Γαλλία πάει στην Κίνα τώρα"», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας πως η διμερής σχέση με τη Γαλλία είναι εξαίρετη. Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, η γαλλική προεδρία υπερασπίστηκε τη θέση του Μακρόν, κρίνοντας πως «πρέπει να ακούγεται η ιδιαίτερη φωνή» της Ευρώπης.
Ικανοποίηση στην Κίνα για τα «λαμπρά» σχόλια του Μακρόν
Στην Κίνα, την ίδια ώρα, τα κρατικά ΜΜΕ χαιρέτισαν τις δηλώσεις του Μακρόν περί ανάγκης ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ σε θέματα όπως εκείνο της Ταϊβάν.
Άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο φερέφωνο του ΚΚ της Κίνας, τους Global Times, ανέφερε ότι τα σχόλια αυτά «ήταν σαφώς το αποτέλεσμα βαθυστόχαστης ανάλυσης» του Μακρόν και αντανακλούν έναν δρόμο που είναι «σχετικά αντικειμενικός, λογικός και ευθυγραμμισμένος με τα συμφέροντα της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου της κρατικής εφημερίδας China Daily στις Βρυξέλλες, Τσεν Γουεϊχούα, σχολίασε στο Twitter ότι «τα λόγια του Μακρόν για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αντίσταση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο θα αποδειχθούν λαμπρή απόφαση».