O Nτόναλντ Τραμπ έκανε τελικά πίσω και ανέστειλε την επιβολή δασμών στον Καναδά και στο Μεξικό, μια κίνηση που δείχνει ότι πήρε για την ώρα αυτό που ήθελε.
Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να μην επιβάλει δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό για 30 ημέρες, απομακρύνοντας τους γείτονες της Βόρειας Αμερικής από το χείλος ενός δυνητικά επιζήμιου εμπορικού πολέμου.
Μετά από τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής με τον Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συμφώνησε να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ για να πατάξει την παράτυπη μετανάστευση και τη ροή του θανατηφόρου ναρκωτικού φαιντανύλη. Νωρίτερα, ο Τραμπ προχώρησε σε συμφωνία με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ για την ενίσχυση των βόρειων συνόρων με στρατεύματα. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα περιόριζαν τη ροή όπλων στο Μεξικό.
Μετά από δύο τηλεφωνικές κλήσεις τη Δευτέρα, ο Τραμπ και ο Τριντό ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την προστασία των συνόρων που θα απέτρεπε την επιβολή δασμών για τουλάχιστον 30 ημέρες. Και οι δύο ηγέτες παρουσίασαν το σχέδιο ως νίκη. «Ως πρόεδρος, είναι δική μου ευθύνη να διασφαλίσω την ασφάλεια ΟΛΩΝ των Αμερικανών και αυτό ακριβώς κάνω. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το αρχικό αποτέλεσμα», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδάς εφαρμόζει ένα σχέδιο για τα σύνορα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 10.000 εργαζομένους και περισσότερους πόρους για να σταματήσει τη διακίνηση της φαιντανύλης, ενός συνθετικού ναρκωτικού 50 φορές ισχυρότερου από την ηρωίνη, το οποίο ο Τραμπ έχει αναφέρει ως μείζονα ανησυχία για τους Αμερικανούς και κυρίως τους νέους. Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι ο Καναδάς θα διορίσει έναν «τσάρο της φαιντανύλης» και θα ξεκινήσει μια κοινή δύναμη κρούσης με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, της φαιντανύλης και του ξεπλύματος χρήματος.
Μεγάλο μέρος του σχεδίου για την προστασία των συνόρων είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Καναδά τον Δεκέμβριο, σημειώνει το BBC. Περιλαμβάνει ενισχυμένο συντονισμό με την επιβολή του νόμου των ΗΠΑ, αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών, περιορισμό της κυκλοφορίας στα σύνορα και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων Black Hawk για την επιτήρηση.
Η είδηση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ανέστειλε έναν ξεχωριστό δασμό στα μεξικανικά προϊόντα με αντάλλαγμα την αποστολή από τη χώρα αυτή 10.000 στρατιωτών της Εθνοφρουράς στα σύνορά της με τις ΗΠΑ. Η πρόεδρος Σεϊνμπάουμ ανακοίνωσε την είδηση στο Χ, γράφοντας ότι είχε μια «καλή συζήτηση με μεγάλο σεβασμό για τη σχέση και την κυριαρχία μας» με τον Αμερικανό ομόλογό της. Ο Τραμπ περιέγραψε την τηλεφωνική του συνομιλία με τη Μεξικανή ηγέτιδα ως «πολύ φιλική».
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τους δασμούς ως εργαλείο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, την προστασία των θέσεων εργασίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. «Με τους δασμούς για εμάς, κανείς δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί, γιατί είμαστε το μπαούλο με το χρυσάφι», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας. «Αλλά αν δεν συνεχίσουμε να κερδίζουμε και να συνεχίσουμε να τα πηγαίνουμε καλά, δεν θα είμαστε αυτό το μπαούλο».
Ο Τραμπ πήρε αυτό που ήθελε... για την ώρα
Στον Λευκό Οίκο ήδη πανηγυρίζουν. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, που οδεύει να μείνει στην Ιστορία ως ο πρόεδρος της διπλωματίας των ανταλλαγμάτων, όπως πολύ χαρακτηρίζουν την πολιτική του αντιμετώπιση σε τέτοιες σύνθετες καταστάσεις, πέτυχε μάλλον την υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου του. Ώθησε τον Καναδά και το Μεξικό, με μια εκβιαστική κίνηση, να ενισχύσουν τα σύνορά τους και το πέτυχε αυτό υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των δασμών. Η ένταση και η πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε ο άνευ προηγουμένου εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ ανάγκασαν τα δύο αυτά κράτη να δώσουν στον Τραμπ αυτό που σίγουρα σε πρώτη φάση ήθελε, σε σχέση με τα σύνορα.
Έτσι, κάνει πράξη μια βασική προεκλογική του δέσμευση, να περιορίσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στις ΗΠΑ από γειτονικές χώρες, για να πατάξει, όπως ανέφερε, την εγκληματικότητα.
Τώρα, μένει να δούμε τι θα γίνει με την Κίνα. Από σήμερα, Τρίτη, τίθενται σε ισχύ οι δασμοί 10% στις κινεζικές εισαγωγές. Ο Τραμπ δήλωσε πως σκοπεύει σύντομα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του. Περιέγραψε τους δασμούς ως «εναρκτήριο σάλπισμα» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν «πολύ, πολύ σημαντικοί» εάν δεν υπάρξει συμφωνία, απειλώντας το Πεκίνο με πλήρους κλίμακας εμπορικό πόλεμο.
Το ερώτημα είναι: Τι θέλει ο Τραμπ από την Κίνα και είναι έτοιμος να δεχθεί ως αντάλλαγμα για να προχωρήσει και εκεί σε άρση-αναβολή των δασμών;