O Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν - iefimerida.gr

O Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια κίνηση που θα επανεπιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο ηγετών παρά τις αντιδράσεις της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσκεψη από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου του Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν , ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις στη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία

«Στη διάρκεια των συνομιλιών, θα συζητηθούν τοπικά ζητήματα και η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προσθέτοντας ότι «θα υπογραφεί αριθμός σημαντικών διμερών εγγράφων».

Η Κίνα και η Ρωσία συνήψαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» το Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο πλευρές έχουν έκτοτε συνεχίσει να υπογραμμίζουν την ισχύ των δεσμών τους. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί μετά την εισβολή και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Τηλεδιάσκεψη Σι Τζινπίνγκ με τον Ζελένσκι;

Τουλάχιστον ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος στο Πεκίνο, ανέφερε ότι ο Σι Τζινπίνγκ ίσως έχει μια τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μολονότι η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη κάτι τέτοιο.

Ο Λευκός Οίκος είπε χθες ότι τυχόν συζήτηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ζελένσκι θα ήταν «καλή», αλλά προειδοποίησε το Πεκίνο να μη υιοθετήσει «μονομερή» άποψη ως προς τον πόλεμο. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ καλό αν οι δυο τους συζητήσουν», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζο Κίρμπι

«Υποστηρίζουμε και έχουμε υποστηρίξει» μια τέτοια επαφή, πρόσθεσε προειδοποιώντας την Κίνα να μη πιέσει για εκεχειρία στην Ουκρανία, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση επικοινωνίας του Σι Τζινπίνγκ με τον Ζελένσκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ μίλησε από τηλεφώνου την Πέμπτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κίρμπι προέτρεψε το Πεκίνο να αποφύγει να επιδιώξει μια λύση στον πόλεμο που «θα αντικατοπτρίζει μόνο τη ρωσική προοπτική». Tόνισε ότι η επισήμανση από την Κίνα της ανάγκης για κατάπαυση του πυρός «ακούγεται απολύτως λογική», αλλά ουσιαστικά «θα επικυρώσει» όσα έχει εδάφη έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής η Ρωσία και «θα αποτελούσε άλλη μια παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ».

Οι ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν περιοχές της Ουκρανίας υφίστανται επί του παρόντος έντονες πιέσεις από τα εφοδιασμένα με δυτικά όπλα ουκρανικά στρατεύματα. Μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στη Μόσχα «να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις της... και να τις εκπαιδεύσει εξ’ αρχής ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου τις επιθέσεις τη στιγμή που θα το επιλέξουν», είπε ο Κίρμπι. Μια διαρκής ειρήνη «δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και πρέπει να περιλαμβάνει και τις ουκρανικές προοπτικές και τις ουκρανικές αποφάσεις», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ