Έκκληση απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, στα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία.
Όλα αυτά στον απόηχο των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων άφησε διαιρεμένη στα τρία την Εθνοσυνέλευση με κανένα κόμμα ή συμμαχία να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
«Θεωρώ ότι μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα μπλοκ με σχετική πλειοψηφία», δήλωσε ο Φιλίπ, επικεφαλής του κόμματος των Οριζόντων, συμμάχου του Μακρόν, σε συνέντευξή του στο γαλλικό κρατικό δίκτυο TF1 την ώρα που η κεντρώα παράταξη του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε αναζήτηση συμμαχιών.
Eπιχειρηματολογώντας υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, ο Φιλίπ τόνισε ότι η παράταξη Μακρόν και η γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών συγκεντρώνουν μαζί περίπου 220 έδρες και ότι με ένα ντιλ τους θα προέκυπτε η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, μπροστά από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που εξασφάλισε 182 έδρες στις εκλογές. «Δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε για έναν συνασπισμό», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια «τεχνική συμφωνία» με στόχο τη «διαχείριση της χώρας για τουλάχιστον έναν χρόνο».
Νομοθετική συμφωνία με την παράταξη Μακρόν μελετούν οι Ρεπουμπλικανοί
Αλλά και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών σκέφτονται μια σύμπραξη με την παράταξη Μακρόν όχι όμως για κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά για ένα «νομοθετικό σύμφωνο» με την κυβέρνηση, ιδέα που έπεσε στο τραπέζι στη διάρκεια συνάντησης παρουσία επανεκλεγέντων βουλευτών της γκωλικής Δεξιάς. Όπως μεταδίδει το δίκτυο BFM TV, η ιδέα αφορά σε μια πρόταση συμφωνίας επί περίπου δέκα κειμένων για την εργασία ή την ασφάλεια, στα οποία θα εξασφαλιζόταν η υποστήριξη από την κεντρώα παράταξη Μακρόν, με τους Ρεπουμπλικανούς να προσφέρουν σε αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι δεν θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα διοριστεί.
«Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ της ιδέας ενός κυβερνητικού συνασπισμού, είναι τομέας της εκτελεστικής εξουσίας. Είμαι μάλλον υπέρ ενός νομοθετικού συμφώνου, σε έναν ορισμένο αριθμό εμβληματικών κειμένων, που φέρει μια ρεπουμπλικανική δεξιά ομάδα, τον οποίο θα θέσει επί τάπητος η ομάδα των Ρεπουμπλικανών. Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε πλειοψηφίες για να ψηφιστούν αυτά τα κείμενα, νομίζω ότι θα είμαστε υπεύθυνοι και λογικοί, και ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο βουλευτής της γκωλικής Δεξιάς, Ερίκ Ποζέ.
Η Αριστερά προειδοποιεί τον Μακρόν να μην παρατείνει τη θητεία του Ατάλ στην πρωθυπουργία
Την ίδια ώρα, τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου προειδοποιούν με κοινό ανακοινωθέν τους τον Μακρόν να μην επιχειρήσει «πειρατεία των θεσμών» με μια παρατεταμένη παραμονή του Γκαμπριέλ Ατάλ στο πρωθυπουργικό πόστο.
Ο Μακρόν δεν έχει καλέσει την αριστερή συμμαχία, που έκοψε πρώτη το νήμα στις εκλογές, να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θεωρεί ότι, εφόσον ο Γάλλος πρόεδρος επιμείνει σε αυτή τη στάση του, αυτό θα συνιστά «προδοσία του πνεύματος του Συντάγματός μας και δημοκρατικό πραξικόπημα, στο οποίο θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Και καλεί τον Μακρόν να διορίσει γρήγορα κάποιον πρωθυπουργό από τον αριστερό συνασπισμό, μολονότι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Μετά τον νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο δίκτυο LCI «ικανός» για την πρωθυπουργία, έτοιμος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο δήλωσε την επομένη και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητά του.
Άνοιγμα των Σοσιαλιστών στο αριστερό κέρας των Μακρονιστών
Λίγο νωρίτερα το κόμμα του έτεινε κλάδο ελαίας σε ορισμένους βουλευτές της παράταξης Μακρόν, ειδικά εκείνους από το αριστερό κέρας. «Είμαστε οξυδερκείς αλλά όχι σεχταριστές, επομένως όσοι θέλουν να μας συναντήσουν σε αυτές τις βάσεις -σκέφτομαι, κυρίως, τους αριστερούς Μακρονιστές- θα είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε η Johanna Rolland, η επικεφαλής διαπραγματευτής των Σοσιαλιστών και δήμαρχος της Νάντης στο δίκτυο France 2.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια «πλειοψηφία των πρότζεκτ», που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική υπέρ της προσφοράς κι όχι των δαπανών. ΟΙ συμβιβασμοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα για την τόνωση των ατομικών εισοδημάτων με μείωση των φόρων επί των μισθών ή την ενίσχυση του μηχανισμού για τη διανομή των κερδών με τους εργαζόμενους, είπε.
«Καλώ όλους τους Σοσιαλιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες να επιστρέψουν σε αυτή την πολιτική της προσφοράς που υπερασπίζονταν επί χρόνια», δήλωσε ο Λεμέρ την Τρίτη. «Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι».