Ο Τζο Μπάιντεν αρχίζει σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Μεξικό με το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης και εκείνο της υπερβολικής χρήσης από εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες της φαινταλύνης (Fentalyn), ενός συνθετικού ναρκωτικού που παράγεται από τα μεξικανικά καρτέλ, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στο Μεξικό, βασικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, με μία στάση στη μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο, νότια του Τέξας, ως απάντηση στις επικρίσεις των αντιπάλων του που λένε ότι δεν έχει πατήσει το πόδι του στα 3.100 χλμ. των κοινών συνόρων στα δύο χρόνια που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Θα μεταβεί στην πόλη του Μεξικού αύριο, Δευτέρα, για να συναντήσει τον Μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ με τον οποίο θα συμμετάσχει την Τρίτη σε μια τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Καθώς περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συλληφθεί και μέτρα απομάκρυνσης όσων δεν έχουν χαρτιά έχουν ληφθεί το 2022, ο Μπάιντεν αναμένεται να δείξει την αποφασιστικότητά του αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.
Προτού μεταβεί στο Ελ Πάσο, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε έως 30.000 πολίτες της Κούβας, της Αϊτής, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας να μεταναστεύσουν στη χώρα σε μηνιαία βάση εφόσον έχουν κάποιον ανάδοχο στις ΗΠΑ.
Όσοι εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια θα συνεχίσουν να διατρέχουν κίνδυνο απέλασης.
Απέναντι σε 230.000 και πλέον συλλήψεις υποψήφιων μεταναστών στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, αριθμός ρεκόρ, ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει τα όρια του προγράμματός του και κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους ότι εμποδίζουν ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο.
Στο τραπέζι και το πρόβλημα των ναρκωτικών
Στη διμερή συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το θέμα της φαινταλύνης, ενός συνθετικού ναρκωτικού 50 φορές πιο ισχυρού από την ηρωίνη, η παραγωγή και η διακίνηση της οποίας ελέγχεται από τα μεξικανικά καρτέλ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών (DEA).
Σχεδίον τα δύο τρίτα των 108.000 θανάτων από υπερβολική δόση που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το 2021 αφορούν συνθετικά οπιοειδή. Και το 2022 οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν περισσότερη φαινταλύνη από όση θα χρειαζόταν για να πεθάνει όλος ο πληθυσμός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την DEA.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να "διευρύνουν τον διαμοιρασμό πληροφοριών" με το Μεξικό και "να ενισχύσουν την πρόληψη", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, Μπράιαν Νίκολς.
Και, πριν από την άφιξη του Μπάιντεν, το Μεξικό προχώρησε στη σύλληψη την Πέμπτη του Οβίδιο Γκουσμάν, ενός από τους μεγαλύτερους διακινητές μεθαμφεταμίνης στη διάρκεια μιας επιχείρησης που προκάλεσε τον θάνατο δέκα μελών των δυνάμεων της τάξης και 19 μελών του καρτέλ της Σιναλόα.
Οι ΗΠΑ και το Μεξικό ανακοίνωσαν το 2021 μια αλλαγή στην πολιτική τους κατά των ναρκωτικών, εστιάζοντας στις αιτίες της διακίνησης έπειτα από 15 χρόνια αποκλειστικά στρατιωτικής στρατηγικής. Από το 2006, 340.000 άνθρωποι πέθαναν από βίαιο θάνατο στο Μεξικό και χιλιάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, χωρίς τα καρτέλ να εξασθενίσουν.
Εν μέσω αυτού του λουτρού αίματος, η μεξικανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο αγωγές κατά της βιομηχανίας όπλων στις ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί ότι τροφοδοτεί τη βία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο έδαφός της.
Η κλιματική αλλαγή θα είναι επίσης στο μενού των συνομιλιών, καθώς οι δύο χώρες ανακοίνωσαν στην COP27 ένα σχέδιο επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 48 δισεκ. δολαρίων στο οποίο το Μεξικό δεσμεύθηκε να διευρύνει τους στόχους του για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.
Η εκμετάλλευση του λιθίου, η μετεγκατάσταση εργοστασίων συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων, η κατασκευή έξι εργοστασίων ηλιακής ενέργειας από μεξικανικής πλευράς αναμένεται να συνδεθούν με μια συστάδα ημιαγωγών που κατασκευάζεται στην Αριζόνα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ουάσινγκτον που αποσκοπεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.