Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια αξιοσημείωτη και καθόλου αναμενόμενη δήλωση.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, Πούτιν και Σι έκαναν κάποιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μια ατάκα από όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, κέντρισε το ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως κατανοεί το γεγονός ότι ο Κινέζος ομόλογός του έχει ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά επαίνεσε τον Σι Τζινπίνγκ για την «ισορροπημένη θέση του στη σύγκρουση», όπως τη χαρακτήρισε.
Στην πρώτη τους διά ζώσης συνάντηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σι είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που συναντήθηκε ξανά με τον «παλιό του φίλο», με τον Πούτιν να υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν μονοπολικό κόσμο θα αποτύχουν.
Η πρώτη αποκάλυψη ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει απόλυτα την Ρωσία έρχεται από τον ίδιο τον Πούτιν
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Σι, στον οποίο απευθύνθηκε λέγοντας «αγαπητέ σύντροφε Σι Τζινπίνγκ, αγαπητέ φίλε» και συνέχισε: ««Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα, αν και έχουμε μιλήσει για αυτό στο παρελθόν».
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη φορά που αποτυπώνεται μια υπόνοια ανησυχίας της Κίνας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και μάλιστα αυτό γίνεται από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες μέρες μετά την καταστροφή των δυνάμεών του στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Τη διατύπωση έσπευσε να σχολιάσει με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Ρωσία, καθηγητής
Michael McFaul. Ο Αμερικανός παρέθεσε το βίντεο στο οποίο ο Πούτιν εκστομίζει τη συγκεκριμένη ατάκα και σχολίασε:
«Αυτό είναι αξιοσημείωτο. Ο Σι δεν υποστηρίζει τον Πούτιν. Ούτε όπλα, ούτε πυρομαχικά, ούτε τσιπ υπολογιστών, ούτε αληθινά λόγια αλληλεγγύης. Απλώς μια προθυμία να αγοράσει ρωσική ενέργεια σε πολύ μειωμένες τιμές».
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δεν συμφωνούν σε όλα με την Κίνα και το Πεκίνο αρνείται έστω και να αναφερθεί στην Ουκρανία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες -που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών- ήταν εξαιρετικές. «Οι εκτιμήσεις μας για τη διεθνή κατάσταση συμπίπτουν εντελώς… δεν υπάρχουν καθόλου αποκλίσεις. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», ανέφερε ο Λαβρόφ.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Σι δεν ανέφερε καθόλου την Ουκρανία στις δημόσιες παρατηρήσεις του, ενώ ούτε και η επίσημη ανάγνωση της συνάντησης από την Κίνα δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο ζήτημα. Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, ανέφερε μόνο ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να παράσχει ισχυρή υποστήριξη στη Ρωσία για θέματα που σχετίζονται με τα βασικά της συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ο Σι και ο Πούτιν συναντήθηκαν κατ' ιδίαν, λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, μίλησαν για μια συνεργασία «άνευ ορίων» και υπέγραψαν μια δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία εναντίον της Δύσης.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε, όμως, το Πεκίνο έχει ταραχθεί από τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και φρόντισε να μην παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τη Δύση στην οικονομία της.