Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, παραίτησε τον συνταγματάρχη που έδωσε την εντολή για το αδίστακτο χύτπημα στο θέατρο της Μαριούπολης, πέρυσι.
Ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, 60 ετών, επέβλεψε τη βάναυση πολιορκία της πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης πέρυσι και έδωσε εντολή να βομβαρδιστεί ένα θέατρο που φιλοξενούσε εκατοντάδες οικογένειες σε ένα χτύπημα που σκότωσε 300 Ουκρανούς, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.
Ένα χρόνο μετά, ο Μιζίντσεφ - γνωστός για τη βιαιότητα και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό της Μαριούπολης απολύθηκε. Δεν είναι σαφές αν η απόλυσή του αποτελεί προοίμιο για έναν νέο διορισμό ή ένα ταπεινωτικό τέλος στην καριέρα του.
Μόλις τον Σεπτέμβριο ο διαβόητος Μιζίντσεφ διορίστηκε από τον Πούτιν ως αναπληρωτής του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.
Ο Μιζίντσεφ, γνωστός ως «ο αγαπημένος του Πούτιν», αντικατέστησε τον στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μια σειρά αποτυχιών στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Δεν συγχωρεί ο Πούτιν τις αποτυχίες
Την αποπομπή του Μιζίντσεφ ανέφερε σήμερα ο στρατιωτικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Αλεξάντερ Σλάντκοφ. Αλλά δήλωσε ότι οι λόγοι για την αποπομπή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας παραμένουν ασαφείς.
«Πρόκειται για τον φίλο μου», δήλωσε ο Σλάντκοφ. «Και τον σέβομαι πολύ. Πώς, τι και για ποιο λόγο - είναι δύσκολο να μαντέψω. Θα το μάθουμε αργότερα», είπε προβληματισμένος.
Πέρυσι υπήρχαν φήμες ότι ο Μιζίντσεφ θα μπορούσε να απειλήσει τον ρόλο του Σοϊγκού ως υπουργού Άμυνας.
Υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Πούτιν, σημειώνει η Daily Mail αν και ο Πούτιν πραγματοποιηεί επανειλημμένα εκκαθαρίσεις στα ανώτερα κλιμάκια tων στρατιωτικών ειδικά εν μέσω μιας σειράς αποτυχιών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο «χασάπης της Μαριούπολης»
Ο Μιζίντσεφ επέβλεψε την ανελέητη και βάναυση τρίμηνη πολιορκία της Μαριούπολης, κατά την οποία η πόλη ισοπεδώθηκε και εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις.
Ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός μαιευτηρίου στις 9 Μαρτίου του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια έγκυος γυναίκα και το μωρό της και να τραυματιστούν τουλάχιστον 17 άτομα.
Μια εβδομάδα αργότερα, ρωσικά αεροσκάφη έριξαν και πάλι πυραύλους σε μη κατοικημένες περιοχές - αυτή τη φορά στο περιφερειακό Θέατρο του Ντονέτσκ στη Μαριούπολη, το οποίο φιλοξενούσε εκατοντάδες πολίτες και έξω από το οποίο ήταν γραμμένα με μεγάλα λευκά γράμματα «παιδιά».
Ο βομβαρδισμός, που πιστεύεται ότι διατάχθηκε από τον Μιζίντσεφ, σκότωσε 300 ανθρώπους, η φονικότερη επίθεση εναντίον αμάχων από την έναρξη του πολέμου.
Η πόλη αποτελούσε βασικό στόχο για τα ρωσικά στρατεύματα, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης στην Αζοφική Θάλασσα.
Μεγάλο μέρος της Μαριούπολης βρισκόταν σε ερείπια και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια πόλη όπου περισσότεροι από τους μισούς από τον προπολεμικό πληθυσμό των περίπου 450.000 κατοίκων είχαν φύγει.
Σε απάντηση στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αμάχων, ο Μίζιντσεφ υπέστη κυρώσεις από τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες για τον ρόλο του στους βομβαρδισμούς. Ο Μιζίντσεφ ήταν επίσης επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μιζίντσεφ γεννήθηκε το 1962 στο χωριό Αβερίνσκαγια της Ρωσίας. Σπούδασε όμως στη σοβιετική Ουκρανία, στην Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Στρατού του Κιέβου.
Υπηρέτησε στην Ανατολική Γερμανία και ίσως γνωρίζει τον Πούτιν από αυτή την περίοδο. Ο Πούτιν ήταν κατάσκοπος της KGB στη Δρέσδη, εκείνο το διάστημα.