Γρήγορη απάντηση θα δώσει η Ρωσία σε όποιον επιχειρήσει να παρέμβει στην Ουκρανία, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας σε συμβούλιο βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε πως όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό», πρόσθεσε.
«Έχουμε όλα τα εργαλεία [για να απαντήσουμε] για τα οποία κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχιόμαστε γι' αυτά, θα τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί».
Πούτιν: Θα πραγματοποιήσουμε όλους τους στόχους μας στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης στους πολιτικούς ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Ακόμα, είπε ότι αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.
Η Δύση απέτυχε « να στραγγαλίσει οικονομικά» τη Ρωσία, ισχυρίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Είπε επίσης, απευθυνόμενος προς τη Δύση, ότι τα σχέδιά της να «μας στραγγαλίσουν οικονομικά απέτυχαν».
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να κόψει τη Ρωσία σε πολλά κομμάτια, και ότι η Δύση ήταν που οδήγησε τη Μόσχα σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε μια απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.
Απειλές προς της Δύση και από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν όπλα στην Ουκρανία
Οι νέες αυτές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχονται μερικές μόλις ώρες αφού η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, εξαπέλυσε επίσης από τη μεριά της προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Δύσης. Συγκεκριμένα, η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.
«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ζαχάροβα, σύμφωνα με την «Daily Mail».
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει» με το φυσικό αέριο
Οι δηλώσεις αυτές του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχονται ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς η ρωσική εταιρεία Gazprom έπαυσε την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή δεν δέχτηκαν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές σε ρούβλια.
Η ΕΕ βλέπει αυτήν την κίνηση της Ρωσίας ως απειλή και αναφέρει πως η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισβολής στης στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», τόνισε νωρίτερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη» και ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία θα λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ.