Ο Βίκτορ Όρμπαν υποδέχθηκε με τιμές τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουγγαρία, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο Νετανιάχου ξεκίνησε μια τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πατάει το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος αφότου το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου.
Η Ουγγαρία θα αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε η κυβέρνησή της, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν υποδέχθηκε στη Βουδαπέστη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και καταζητούμενο από το ΔΠΔ.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήρθε καθώς ο Νετανιάχου περπατούσε πάνω στο κόκκινο χαλί που του έστρωσε ο επί μακρόν σύμμαχός του, Βίκτορ Όρμπαν, υποδεχόμενος με στρατιωτικές τιμές τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
«Πολιτικό εργαλείο» το ΔΠΔ λέει ο Όρμπαν
Μιλώντας με τον Νετανιάχου στη Βουδαπέστη, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αποχωρήσει από το δικαστήριο επειδή έχει γίνει «πολιτικό εργαλείο».
«Αυτό το πολύ σημαντικό δικαστήριο έχει υποβαθμιστεί σε πολιτικό εργαλείο και η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο σε αυτό» δήλωσε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Όρμπαν.
Ο Νετανιάχου εξήρε την απόφαση ως «τολμηρή και με αρχές», επαινώντας την Ουγγαρία για την «περήφανη» υποστήριξή της προς το Ισραήλ.
«Πήρες μια γενναία στάση, στάση αρχής και σε ευχαριστώ, Βίκτορ», είπε ο Νετανιάχου. Τον επαίνεσε δε που κατάφερε «να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό», που «μας στοχοποιεί ενώ διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις δημοκρατίες. Είναι σημαντικό να αντισταθούμε σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό», είπε. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οι ηγέτες έκαναν τις σύντομες δηλώσεις τους χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις. Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουγγαρία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Ισραηλινός ηγέτης πάτησε το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάιο του 2024. Το δικαστήριο δήλωσε ότι έχει «εύλογους λόγους» να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου φέρει ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, όπως «η πείνα ως μέθοδος πολέμου» και «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της δολοφονίας, της δίωξης και άλλων απάνθρωπων πράξεων» στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου απέρριψε τότε το ένταλμα του ΔΠΔ ως «παράλογο και αντισημιτικό».
«Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες και κατηγορίες εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο είναι ένα πολιτικά προκατειλημμένο και μεροληπτικό όργανο», ανέφερε τότε το γραφείο του Νετανιάχου.
Ο Όρμπαν έστρωσε κόκκινο χαλί στον Νετανιάχου
Όπως εξηγεί το CNN, το ΔΠΔ δεν έχει δικές του εξουσίες επιβολής του νόμου, οπότε βασίζεται στα κράτη-μέλη του για να προβαίνει σε συλλήψεις και να μεταφέρει υπόπτους στη Χάγη. Υπογράφοντας το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το δικαστήριο το 2002, η Ουγγαρία είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Νετανιάχου.
Αντ' αυτού, όμως, ο Νετανιάχου έτυχε θερμής υποδοχής στην ουγγρική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί την τετραήμερη επίσκεψη. Σε μια τελετή υποδοχής στην αυλή των λιονταριών του επιβλητικού ανακτόρου της Βούδας, ο Νετανιάχου περπάτησε σε κόκκινο χαλί μαζί με τον Όρμπαν σήμερα, Πέμπτη, πριν οι δύο ηγέτες συνομιλήσουν.
Η Ουγγαρία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ισραήλ και πολλοί Ούγγροι έχουν έντονα φιλοϊσραηλινά αισθήματα, υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο. Τα αυτοκόλλητα και οι αφίσες που τιμούν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ είναι μια συνηθισμένη εικόνα σε όλη τη Βουδαπέστη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στην όχθη του ποταμού Δούναβη, ακριβώς έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο, που έχει στολιστεί με κίτρινες κορδέλες, σηματοδοτώντας την υποστήριξη προς τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, είναι ενδεικτικό.
Ο υφυπουργός Διεθνούς Επικοινωνίας και Σχέσεων της Ουγγαρίας, Ζόλταν Κόβακς, δήλωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από το ΔΠΔ την Πέμπτη, «σύμφωνα με τις συνταγματικές και διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Ουγγαρίας».
Το ΔΠΔ ανέφερε ότι θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση αργότερα. Εάν προχωρήσει με την αποχώρηση, η Ουγγαρία θα γίνει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα είναι μέλος του ΔΠΔ. Το μπλοκ έχει διχαστεί ως προς την αντίδρασή του στα εντάλματα σύλληψης. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν στη σύλληψη του Νετανιάχου, αν επισκεπτόταν το έδαφός τους. Άλλες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έδωσαν πιο προσεκτικές απαντήσεις και αμφισβήτησαν το κατά πόσον το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί του Ισραήλ, καθώς η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.
Περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, αλλά υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν είναι μέλη.
Ο Όρμπαν είχε προϊδεάσει για την έξοδο της Ουγγαρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά του γενικού εισαγγελέα του, Καρίμ Χαν, τον Φεβρουάριο. Τότε ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα για την Ουγγαρία να επανεξετάσει τι κάνει σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις».
Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Νοέμβριο του 2024, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, αλλά δεν είχε επισκεφθεί μέχρι σήμερα κανένα κράτος-μέλος που τελεί υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Μάιο. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποίησε τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, βάζοντας τον Νετανιάχου στο «εδώλιο» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κατά του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το 2011.
Οι ΗΠΑ -τόσο υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- επέκριναν το δικαστήριο για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να λάβει μέτρα κατά του δικαστηρίου, επιβάλλοντας οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε άτομα που εργάζονται σε έρευνες του ΔΠΔ σε βάρος πολιτών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Παράλληλα, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και για τρία κορυφαία στελέχη της Χαμάς: τον ηγέτη της στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραΐμ αλ Μάσρι, γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαΐλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς. Και οι τρεις έχουν σκοτωθεί από τον Iσραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Φωτογραφίες: AP







