Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι το ισχυρότερο εργαλείο της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός καλωσορίστηκε από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία τον αποκάλεσε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο», αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στο έργο του από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το διάστημα 2011-2019. «Ανακτήσατε την εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες», είπε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ενώ τον ευχαρίστησε ειδικά για τη συμβολή του ίδιου και του ιταλικού λαού στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές αναφερόμενος στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις του σήμερα.
Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την τιμή που του παρέχει το Ευρωκοινοβούλιο δίνοντας του την ευκαιρία να παρευρεθεί στη καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποτίοντας φόρο τιμής στον συμπατριώτη του και εκλιπόντα πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σημείωσε ότι η συμβολή του Σασόλι να κρατήσει ζωτνανό το Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο της πανδημίας ήταν κρίσιμη.
«Το να βοηθάμε την Ουκρανία είναι να εργαζόμαστε για την ειρήνη»
Ανεφερόμενος στον πόλεμο, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πρόκειται για πολλές κρίσεις σε μία, ανθρωπιστική, οικονομική και κρίση ασφάλειας. Ο Ντράγκι ανέφερε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία «έθεσε υπό αμφισβήτηση το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, την ειρήνη στην ήπειρό μας» και ξεκαθάρισε πως η στήριξη στον ουκρανικό λαό και την κυβέρνησή του πρέπει να είναι δεδομένη. «Μιλάμε έναν επιθετικό πόλεμο και είναι καθαρό ποιος εισβάλει και ποιος αντιστέκεται», επεσήμανε, συμπληρώνοντας: «Το να προστατεύουμε την Ουκρανία σημαίνει να προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Το να βοηθάμε την Ουκρανία είναι να εργαζόμαστε για την ειρήνη».
Η ΕΕ στην πρώτη γραμμή
Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου και επηρεάζεται άμεσα από τις συνέπειές του. Αναφέρθηκε στο κύμα προσφύγων που κατέφυγαν από την Ουκρανία προς την ΕΕ, την σημασία της Ουκρανίας για τον επισιτιστικό εφοδιασμό της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Όλες οι κρίσεις απαιτούν ενότητα για να τις αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι στις 9 Μαΐου ολοκληρώνεται η Διάσκεψη και οι προτάσεις της πρέπει να γίνουν πράξη, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τις μεταρρυθμίσεις, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ακόμα κι αν χρειάζεται και αλλαγή των Συνθηκών.
Σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στην Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία καθώς και την ώθηση των σχετικών συζητήσεων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ενέργεια- Η ευκαιρία της ΕΕ
Σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα στην Ευρώπη, ο Ντράγκι ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία έχει ανέβει 4 φορές από πέρυσι και επεσήμανε ότι το ενεργειακό πρόβλημα στην ΕΕ είναι συστημικό.
Μίλησε για ευκαιρία η ΕΕ να διαφοροποιηθεί απ΄οτο φυσικό αέριο και να προβεί σε έκτακτα μέτρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βλέποντας στις δυνατότητες που προκύπτουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας για δομικές λύσεις, Ιταλός ο πρωθυπουργός της Ιταλία είπε ότιη ΕΕ πρέπει να παραμείνει ικανή να διατηρήσει τις κυρώσεις για όσο χρειαστεί, με ταυτόχρονη στήριξη σε όσους πιο ευάλωτους πλήττονται περισσότερο.
Καλή διακυβέρνηση δεν είναι μόνο η διαχείριση
Κλείοντας, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι Καλή διακυβέρνηση δεν σημαίνει απλά μια διακυβέρνηση που ανταποκρίνεται σε κρίσεις αλλά μια διακυβέρνηση προχωράει γρήγορα προς το μέλλον. «Η ευρωπαϊκή ολοκήρωση είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά, προτού πάρουν το λόγο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.