Για την πιθανότητα να αναδυθεί μια νέα αντιαμερικανική στρατιωτική συμμαχία προειδοποίησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που θεωρείτο μετριοπαθέστερος έναντι της Δύσης την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντιδυτική ρητορική από την έναρξη του πολέμου εκτοξεύοντας συχνά απειλές. Και χθες Κυριακή, με ανάρτησή του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ -νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας – προειδοποίησε ότι η Μοσχα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες χώρες που αντιτίθενται στην αμερικανική ηγεμονία και να συμπήξουν μια στρατιωτική συμμαχία, που θα αποβλέπει στην αποδυνάμωση της κυριαρχίας της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Ο Μεντβέντεφ εξαπέλυσε φραστικά πυρά κατά των ΗΠΑ για την απόφασή τους να παραδώσουν στην Ουκρανία ισχυρότερα όπλα, που θα χρησιμοποιήσουν στα μέτωπα κατά των ρωσικών δυνάμεων, αν και οι ΗΠΑ αντιστέκονται ακόμη σε πολλά από τα αιτήματα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, όπως για τα άρματα μάχης Abrams. Ο Μεντβέντεφ έγραψε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «αρκετά όπλα» για να στείλουν στην Ουκρανία «σε μια προσπάθεια να μας φθείρουν ή να μας καταστρέψουν». Αλλά προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αποτύχει, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό αυτού του αντιαμερικανικού συνασπισμού. «Σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης, κάποια στιγμή θα σχηματιστεί μια νέα στρατιωτική συμμαχία από εκείνες τις χώρες που πήραν οι Αμερικανοί και η αγέλη των ευνουχισμένων σκύλων τους», έγραψε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια μακρών πολέμων. Και τότε οι ΗΠΑ θα παρατήσουν επιτέλους την παλιά Ευρώπη και τα απομεινάρια των άτυχων Ουκρανών, και ο κόσμος θα έρθει ξανά σε κατάσταση ισορροπίας».
Ο Μεντβέντεφ δεν παρέθεσε λεπτομέρειες αναφορικά με την υποτιθέμενη αντιαμερικανική συμμαχία, ποιες χώρες θα μπορούσαν να μετάσχουν σε αυτή και ποιοι θα ήταν οι στόχοι της πέρα από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες χώρες που συνδέθηκαν με τη Ρωσία μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρούνται αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα, αλλά ακόμη και η Κίνα.
Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, που δημιουργήθηκε από την ΕΣΣΔ και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ, ήταν μια τέτοια αντιδυτική στρατιωτική συμμαχία, που όμως διαλύθηκε το 1991 και ορισμένα πρώην μέλη της, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία εντάχθηκαν έκτοτε στο ΝΑΤΟ.