Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, ταξίδι σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, με σκοπό να επιτύχει συμφωνία με την οποία θα εξασφαλίσει ουράνιο για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Με την ΕΕ να έχει κύριους προμηθευτές τον Νίγηρα και την Ρωσία, το ταξίδι του Γάλλου προέδρου σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, έχουν σκοπό «να αυξήσουν την γαλλική επιρροή σε μια περιοχή που έχει έντονους δεσμούς με την Ρωσία, ενώ πλησιάζει και προς την Κίνα» ανέφερε αξιωματούχος από τα Ηλύσια Πεδία.
Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι οι Νο1 και το Νο3 αντίστοιχα, προμηθευτές της Γαλλίας σε ουράνιο. Την ίδια ώρα στον Νίγηρα, που προμήθευε το Παρίσι με το 15% του ουρανίου, ο στρατός έχει αναλάβει το καθεστώς και υπάρχουν ερωτήματα στο αν μπορεί ή πρέπει να συνεχίσει η Γαλλία να αποκτά από την αφρικανική χώρα ουράνιο.
«Ο Νίγηρας εγείρει ερωτήματα, όπως και η Ρωσία θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα μακροπρόθεσμα εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στον πυρηνικό τομέα. Η επίσκεψη του Μακρόν στην Κεντρική Ασία βοηθά στην πρόβλεψη αυτών των ανησυχιών», δήλωσε ο Πουκ Βικ Νγκουιέν, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο think tank του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι.
Αυξάνονται οι εισαγωγές από Καζακστάν, μειώνονται από Ρωσία
Ο πυρηνικός τομέας της Ρωσίας δεν έχει γίνει στόχος κυρώσεων της ΕΕ μέχρι στιγμής λόγων. Η ποσότητα ουρανίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 16% πέρυσι από το 2021, ενώ η ποσότητα από το Καζακστάν αυξήθηκε πάνω από 14%.
Νωρίτερα φέτος, ο Γιερζάν Μουκάνοφ, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Kazatomprom της χώρας, είπε στο Politico ότι βλέπει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την Ευρώπη και ότι το Καζακστάν «προτίθεται να γίνει σημαντικός συνεισφέρων στην ευρωπαϊκή πυρηνική αγορά».
Η γαλλική πυρηνική εταιρεία Orano δραστηριοποιείται στο Καζακστάν, όπου εκμεταλλεύεται ορυχεία ουρανίου από τη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα και στο Ουζμπεκιστάν. Ο πρόεδρος της Orano, Κλοντ Ιμαβουέν θα συνοδεύσει τον Μακρόν στο ταξίδι του μαζί με άλλα 14 στελέχη της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουκ Ρεμόντ, επικεφαλής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF.
Αξιωματούχος των Ηλυσίων δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ανακοινωθούν νέες συμβάσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι Βρυξέλλες ανταγωνίζονται την Κίνα για επιρροή στην περιοχή μέσω επενδυτικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται στις υποδομές.