Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε χθες το βράδυ της Πέμπτης, μετά το δείπνο που παρέθεσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη «φυγή προς τα εμπρός» του Ιράν σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Ο κ. Μακρόν προειδοποίησε την Τεχεράνη πως η τροχιά που χαράσσει δεν θα μείνει χωρίς «συνέπειες».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την απαραίτητη αυστηρότητα μπροστά στη φυγή προς τα εμπρός του Ιράν, που εάν συνεχιστεί θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, και την ανυπαρξία διαφάνειας της χώρας αυτής προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τη γαλλική προεδρία.
Το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά έως και το 60%, ξεπερνώντας πολύ το όριο 3,67% που είχε τεθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Οι απειλές του Ιράν
Εξάλλου, η Τεχεράνη απειλεί να λάβει μέτρα «ανταπόδοσης» σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση βάλει στη μαύρη λίστα τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως εισηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, η Τεχεράνη απειλεί επίσης να αποσυρθεί από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και να απαγορεύσει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.
Ανησυχίες
Οι κ.κ. Μακρόν και Νετανιάχου εξέφρασαν στο δείπνο «τη μεγάλη ανησυχία τους για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στο σύνολο της περιοχής», προστίθεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ιρανικών όπλων που προορίζονταν για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, από «δυτικούς συμμάχους» που δεν κατονόμασε· σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης των γαλλικών ειδικών δυνάμεων.
«Ο πρόεδρος (ο κ. Μακρόν) υπενθύμισε πως η ιρανική υποστήριξη στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας εκθέτει το Ιράν σε κυρώσεις και αυξανόμενη απομόνωση», υπογράμμισε επίσης το Παρίσι.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί UAVs-καμικάζι ιρανικής κατασκευής για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές.
Σε αντίδραση, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ιρανικές εταιρίες και ιρανούς στρατηγούς.