Ο Μακρόν ετοιμάζεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά με αποδυναμωμένες εξουσίες -Τι θα γίνει με τον Ατάλ - iefimerida.gr

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά με αποδυναμωμένες εξουσίες -Τι θα γίνει με τον Ατάλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Ludovic Marin, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γαλλία ετοιμάζεται να δρομολογήσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Μακρόν ενδέχεται να δεχθεί επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως άφησε να εννοηθεί σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γαλλικό λαό την περασμένη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ατάλ ενδέχεται να παραμείνει στο τιμόνι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με αποδυναμωμένες εξουσίες μέχρι να διορίσει ο Μακρόν τον διάδοχό του. Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να κάνει την κίνησή του πριν την Πέμπτη για να διασφαλίσει ότι οι υπουργοί του μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επιλογή του προέδρου της νέας Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος οργανώνει και διευθύνει συζητήσεις στην κάτω βουλή, διορίζει διοικητικές Αρχές και ζητείται η γνώμη του σε περιόδους κρίσης. Οι εν ενεργεία υπουργοί που είναι επίσης βουλευτές δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε αυτή την ψηφοφορία.

Ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υποτίθεται ότι χειρίζεται θέματα καθημερινότητας ή/και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να καταθέσει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα. Εάν κινηθεί προς θέσπιση νομοθεσίας, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από δικαστή διοικητικού δικαστηρίου — αλλά δεν είναι δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας.

Της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να ηγείται ο Άταλ ή ένας άλλος πρωθυπουργός, εφόσον προκύψει, έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την Melody Mock-Gruet, νομική εμπειρογνώμονα και καθηγήτρια στο Sciences Po.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με συνταγματολόγους η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας και δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αλλά δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα αφού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο υποτίθεται ότι θα συζητήσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό του 2025. Οι κοινοβουλευτικές εργασίες περιπλέκονται επίσης κι από το γεγονός ότι το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον μήνα.

Τα επόμενα βήματα του Μακρόν

Ο Μακρόν τζόγαρε με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ο συνασπισμός του έχασε περισσότερες από 80 έδρες στην Εθνοσυνέλευση με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει 143 έδρες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση είναι το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο λέει ότι θέλει να κυβερνήσει αλλά βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και δυσκολεύεται να επιλέξει πρωθυπουργό καθώς οι μετριοπαθείς σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και η ακροαριστερή Ανυπόταχτη Γαλλία αδυνατούν, τουλάχιστον προς το παρόν, να καταλήξουν σε υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι αυτός που ορίζει τον πρωθυπουργό. Και μολονότι ο Μακρόν δεν υποχρεούται να επιλέξει ένα μέλος της μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο, είναι πιθανό να επιλέξει κάποιον με ευρεία απήχηση, που ελπίζει ότι δεν θα είναι ευάλωτος σε πρόταση μομφής και που θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφίες κατά περίπτωση για την ψήφιση νόμων. Ο Μακρόν, ο οποίος απαγορεύεται νομικά να προκηρύξει νέες εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο, έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία για τους επενδυτές

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα ή παράταξη δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να ανατραπούν τα μέτρα που ελήφθησαν υπό τον Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων και περιλαμβάνουν έναν ενιαίο φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση του φόρου περιουσίας.

Μολονότι η αριστερά συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, εξακολουθεί να μην διαθέτει αρκετές για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση του κατώτατου μισθού και την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος όποια κυβέρνηση και αν υφίσταται τον Σεπτέμβριο να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής για τον προϋπολογισμό, κάτι που θα μπορούσε να την αναγκάσει να λειτουργεί βασικά στον αυτόματο πιλότο για τους επόμενους μήνες - ίσως το λιγότερο χειρότερο αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ