Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο.
Ο Μακρόν, πρώτος ξένος αρχηγός κράτους στο Λίβανο
Αυτη είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας 137 θανάτους, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν, που είχε ήδη στείλει σωστικά συνεργεία στη Βηρυτό, αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα κατά την άφιξή του στη Βηρυτό πως θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, καλώντας παράλληλα τους Λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. «Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα.
«Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 5.000.
Μακρόν: Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια
Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους Λιβανέζους ηγέτες στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, τους κάλεσε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διεθνής κοινότητα.
«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.
«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε. Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».
Προχθές Τρίτη, εκρήξεις οι οποίες σύμφωνα με τις αρχές προκλήθηκαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν βρίσκονταν σε μια αποθήκη ισοπέδωσαν σχεδόν το λιμάνι της Βηρυτού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην πρωτεύουσα.
Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, όμως ένας συνταγματάρχης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που συμμετέχει στις έρευνες για τους αγνοούμενους στο λιμάνι της Βηρυτού, εκτίμησε σήμερα πως υπάρχουν «καλές προοπτικές» για ανεύρεση «επιζώντων». Η οργή των Λιβανέζων είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου, μιας πολύ εύφλεκτης ουσίας, βρισκόταν στο λιμάνι εδώ και έξι χρόνια «χωρίς μέτρα προφύλαξης», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.