Η ένταση στη Βενεζουέλα μαίνεται, την επομένη μιας εξέγερσης που επιχείρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον, αλλά και σε εκείνες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Παραμένει ωστόσο απορίας άξιο το γιατί ο Νικολάς Μαδούρο αφήνει τον αντίπαλό του και πολιτικό που επιχειρεί την ανατροπή του να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Καράκας. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μαδούρο συλλαμβάνει άνδρα της αντιπολίτευσης -το παράδειγμα του Λεοπόλντο Λόπεζ- ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προανήγγειλε από την Τρίτη πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στους ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος.
Χάος στη Βενεζουέλα: Νεκρή διαδηλώτρια από σφαίρα
ΗΠΑ: Ο υπ. Αμυνας ακύρωσε περιοδεία στην Ευρώπη λόγω Βενεζουέλας
Αντ’ αυτού, το καθεστώς παραμένει σχεδόν άπραγο σε ένα ιδιότυπο status quo, όπου οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστές στον Μαδούρο, την ώρα που ο Χουαν Γκουαϊδό απολαμβάνει της ανοιχτής στήριξης των ΗΠΑ και αναγνωρίζεται ως πρόεδρος της χώρας από περισσότερα από 50 έθνη.
Η επιλογή του Νικολάς Μαδούρο μοιάζει ωστόσο στρατηγική. Σε δύσκολη θέση από τις βαριές κυρώσεις της Αμερικής και γνωρίζοντας πως η Ουάσιγκτον μπορεί να πιέσει περισσότερο, αφήνει τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης και τους συμμάχους του να επιχειρούν – και να αποτυγχάνουν μέχρι ώρας – να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε ολική επανάσταση. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία.
«Ο Μαδούρο αντιλαμβάνεται πως, στρατηγικά, είναι προς το συμφέρον του να παρακολουθεί τον Γκουαϊδό να φθείρεται μόνος του» σημειώνει στο Blooomberg ο πολιτικός αναλυτής της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, Ο Τζεόφ Ράμσεϊ. «Ενδεχόμενη σύλληψη του Γκουαιδό θα έδινε στην αντιπολίτευση αφορμή για ακόμη πιο έντονες κινητοποιήσεις» συμπληρώνει.
Διαδηλωτές πάλι που βρέθηκαν στους δρόμους της Βενεζουέλας στο πλευρό της αντιπολίτευσης έχουν άλλη γνώμη. «Ο Μαδούρο γνωρίζει πως αν κάνει κάτι στον Γκουαϊδό, η Αμερική θα προχωρήσει σε κάτι χειρότερο» σημειώνει η Ιντα Ρομέρο, μια εκ των διαδηλωτών. «Φοβούνται να τον πιάσουν» συμπληρώνει άλλος διαδηλωτής.
Σενάρια για σχέδιο διαφυγής Μαδούρο
Την ίδια ώρα οργιάζουν τα σενάρια επαφών της κυβέρνησης Μαδούρο με ανθρώπους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτρέψουν στον πρόεδρο να εγκαταλείψει με ασφάλεια τη χώρα και να εγκατασταθεί μεταβατική κυβέρνηση με μέλη της αντιπολίτευσης. Στα ίδια σενάρια, φαίνεται πως οι εξ απορρήτων του Μαδούρο διαπραγματεύονται την ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του, αλλά και πως οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνουν στη θέση τους μετά την αλλαγή εξουσίας.
Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε την Τρίτη πως ο Νικολάς Μαδούρο σχεδίαζε να διαφύγει στην Κούβα, κάτι που τόσο ο ίδιος, όσο όμως και η Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Το βίντεο του Γκουαϊδό στο οποίο έκανε λόγο για εξέγερση των στρατιωτικών κατά του Μαδούρο προκάλεσε σειρά επεισοδίων και εχτές, ανήμερα της Πρωτομαγιάς στη χώρα. Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο βγήκε σε εθνική μετάδοση έχοντας τους στρατηγούς στο πλευρό του, ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης δεν ήταν τόσο μαζικές όσο πριν από μερικούς μήνες. Συγκέντρωση βέβαια διοργάνωσε και ο Μαδούρο προκειμένου να ενισχύσει το φρόνημα όσους τον υποστηρίζουν στη χώρα.
«Το καθεστώς νομίζει πως φτάσαμε στο απόγειο της πίεσης. Κάνουν λάθος» ανέφερε ο Γκουαϊδό. «Κάθε μέρα από εδώ και πέρα, θα έχουμε διαδηλώσεις ώσπου να φτάσουμε στην ελευθερία» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα πάντως, ο Λεοπόλδος Λόπεζ που εμφανίστηκε εκτός φυλακών και στο πλευρό του Γκουαϊδό την Τρίτη, φαίνεται πως ζήτησε πολιτικό άσυλο στην ισπανική πρεσβεία και δεν εμφανίστηκε ξανά δημόσια έκτοτε, γεγονός που δείχνει τη ρευστότητα της κατάστασης στη Βενεζουέλα.