Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει παρόμοια συστήματα στη γειτονική Πολωνία.
«Θα προτείνω στον Πούτιν (στην περίπτωση αυτή) να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», είπε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στο έδαφος της Λευκορωσίας». Οι σχέσεις της χώρας του βρίσκονται σε κρίση το τελευταίο διάστημα με τη γειτονική Πολωνία, με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, στο έδαφος της Λευκορωσίας υπήρχαν δεκάδες φορτία για στρατηγικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Topol και πάνω από 1.000 τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Το Μινσκ είχε συμφωνήσει να αποσυρθούν τα όπλα αυτά μετά την υπογραφή της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Αναφερόμενος στο θέμα της Κριμαίας, κάνοντας στροφή στη δημόσια στάση του, καθώς η Λευκορωσία δεν είχε αναγνωρίσει ως ρωσική την περιοχή μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα, ο Λουκασένκο είπε ότι έχει συμφωνήσει για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Χερσόνησος της Κριμαίας είναι νόμιμα ρωσικό έδαφος.
«Η επίσκεψή μου στην Κριμαία, την οποία έχω απόλυτο δικαίωμα να κάνω, ανεξάρτητα τίνος είναι προτεκτοράτο, υπό τίνος την ηγεσία είναι... Αυτή είναι και δική μου Κριμαία» δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι στην Κριμαία θα πάμε».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Λευκορώσος ηγέτης είπε ότι θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα των μεταναστών έως το τέλος του 2021, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
«Της είπα αμέσως ότι θα προσπαθήσω να λύσω αυτό το πρόβλημα πριν από το νέο έτος, επειδή δεν το χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Λουκασένκο.