Μια δορυφορική φωτογραφία της NASA αποτυπώνει έναν «ήλιο που γελά», δηλαδή ένα χαρούμενο πρόσωπο στον ήλιο, το οποίο διαμορφώνουν σκοτεινά μπαλώματα που ονομάζονται «στεφανιαίες τρύπες».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εικόνα του ήλιου που έμοιαζε με ένα χαρούμενο πρόσωπο, προτρέποντας την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να πει ότι ο ήλιος φαινόταν «χαμογελαστός».
Το πρακτορείο δημοσίευσε την εικόνα στο Twitter την Τετάρτη, γράφοντας: «Σήμερα, το Solar Dynamics Observatory της NASA έπιασε τον ήλιο να "χαμογελάει". Αυτά τα σκοτεινά μπαλώματα στον ήλιο φαίνονται στο υπεριώδες φως και είναι γνωστά ως στεφανιαίες τρύπες. Πρόκειται για περιοχές όπου αναβλύζει γρήγορος ηλιακός άνεμος στο διάστημα».
Viral στο διαδίκτυο η φωτογραφία του «ήλιου που γελά»
Το Solar Dynamics Observatory της NASA είναι μια αποστολή που στοχεύει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται η ηλιακή δραστηριότητα και στην καταγραφή του καιρού στο διάστημα. Το διαστημικό σκάφος του παρατηρητηρίου εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου 2010 και βρίσκεται εκεί για να μετρά το εσωτερικό του ήλιου, την ατμόσφαιρα, το μαγνητικό πεδίο και την παραγωγή ενέργειας.
Από τότε που δημοσιεύθηκε, η φωτογραφία της NASA έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, με πολλούς να συγκρίνουν την εικόνα με μια σκαλισμένη κολοκύθα του αμερικανικού Χάλογουιν, ένα λιοντάρι και τον ήλιο που εμφανίζονται στην παιδική εκπομπή Teletubbies.
Ηλιακή καταιγίδα μπορεί να σημαίνει ο «χαμογελαστός ήλιος» που κατέγραψε η NASA
Παρά την «πρόσχαρη» εμφάνιση του ήλιου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι στεφανιαίες τρύπες μπορεί να σημαίνουν ότι μια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη το Σάββατο. Το Spaceweather.com είπε: «Η χαρούμενη όψη εκτοξεύει ένα τριπλό ρεύμα ηλιακού ανέμου προς τη Γη».
Οι ηλιακές καταιγίδες είναι μια ποικιλία από εκρήξεις μάζας και ενέργειας από την ηλιακή επιφάνεια που με τη σειρά της παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο της γης. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι καταιγίδες αυξάνουν την ορατότητα των πολικών φώτων, γνωστών και ως σέλας, στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.