Ολλανδικό εφετείο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι η συλλογή με χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα των Σκυθών που είχαν μεταφερθεί το 2013 από την Κριμαία στην Ολλανδία για να εκτεθούν σε μουσεία της χώρας, θα πρέπει να παραδοθεί στην Ουκρανία.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Παουλίνα Χοφμέγιερ-Ριούτεν, τα αντικείμενα που προέρχονται από τα μουσεία της Κριμαίας «αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομίας της Ουκρανίας» και «πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία».
Παραμένουν στην Ολλανδία τα χρυσά εκθέματα
Έως την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας, τα εκθέματα της συλλογής θα παραμείνουν στο μουσείο Άλαρντ Πίρσον (Allard Pierson), όπου είχαν φθάσει για να παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Κριμαία: ο χρυσός και τα μυστικά της Μαύρης Θάλασσας», πριν από επτάμιση χρόνια.
Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επισήμανε ότι παρακολουθεί την όλη διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση «πολυαναμενόμενη» και «δίκαιη», υποστηρίζοντας ότι «με την επιστροφή» του χρυσού των Σκυθών θα επιστρέψει στη συνέχεια και η χερσόνησος της Κριμαίας.
Η συλλογή περιλαμβάνει ένα ολόχρυσο κράνος των Σκυθών του 4ου αιώνα π.Χ. και ένα χρυσό περιδέραιο του 2ου αιώνα μ.Χ. που το καθένα ζυγίζει περισσότερο από ένα κιλό. Ως εκθέματα εκτίθεντο στην Ολλανδία όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο από την Ουκρανία το 2014.
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 , προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης. Οι δυτικές χώρες και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αναγνωρίζουν τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας ως ουκρανική και το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή της.
Περιφερειακό ολλανδικό δικαστήριο το 2016 είχε δώσει με απόφασή του εντολή στο Μουσείο Allard Pierson να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που περιλαμβάνουν επίσης πολύτιμους λίθους, κράνη και θηκάρια, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι στα τέσσερα μουσεία που του τα είχαν δανείσει.
Έφεση κατά της απόφασης άσκησε η Ρωσία
Η Ρωσία τότε άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Το εφετείο ακύρωσε εν μέρει την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου το 2019, κρίνοντας ότι κακώς είχε αποφανθεί ότι μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να διεκδικήσουν αντικείμενα ως πολιτιστική κληρονομιά.
Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο οποίο ανήκει το Μουσείο Allard Pierson, ανακοίνωσε ότι το μουσείο θα συνεχίσει να διατηρεί τα αντικείμενα σε αποθήκη μέχρι να διευθετηθούν όλες οι εφέσεις.