Παρότι η καταμέτρηση συνεχίζεται ακόμη και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τον τρόπο καταχώρησης των ψήφων, τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές στην Τουρκία έχουν εξαχθεί.
Παρόλο τον καταστροφικό σεισμό και τη σκληρή οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και το σύστημα που εκείνος εκπροσωπεί κατάφερε να επιβιώσει και να ελπίζει βάσιμα σε μια καθολική επικράτηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου.
Εάν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των εκλογικών αποτελεσμάτων της Τουρκίας, θα δει και πάλι τον τυπικό διχασμό της τουρκικής κοινωνίας. Η κεμαλική δυτικότροπη πλευρά των μεγάλων αστικών κέντρων στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη έδωσε προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά το σύνολο σχεδόν της επαρχίας, με την εξαίρεση των κουρδόφωνων περιοχών, έδωσε μια έστω και μερική νίκη στον “πατερούλη” Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταφέρει να επιβιώνει μέσα από πολλαπλές κρίσεις και θεομηνίες. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δείχνει πως ο Ερντογάν έχει καταφέρει να διατηρήσει άρρηκτους τους δεσμούς πολιτικής εξάρτησης με το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής και μικροαστικής τάξης της Τουρκίας.
Η επιτυχία βέβαια του Ερντογάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία κυρίως του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να πείσει τη λαϊκή τάξη ότι αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται με πολύ εμφανή τρόπο στα αποτελέσματα των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφάνισε μια οριακή μόνο άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων φτάνοντας το 25,2%, ενώ το ερντογανικό AKP είχε μεν απώλειες αλλά κατάφερε να φτάσει το 35,5%. Το κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ξεπέρασε τις προσδοκίες και ανέβηκε στο 10,1%, κλειδώνοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την παράταξη του Τούρκου Προέδρου, μαζί με το κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν που κατάφερε να εκλέξει 5 βουλευτές με ποσοστό 2,8%.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και ένα φαινόμενο εθνικιστικής αντίδρασης απέναντι στην άτυπη αλλά φανερή στήριξη των Κούρδων στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με αποτέλεσμα το σημαντικό ποσοστό του 5,2% για τον εθνικιστή Σινάν Ογάν. Φαινομενικά ο “γκρίζος λύκος” πρώην συναγωνιστής του Μπαχτσελί θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή-kingmaker για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος όμως δήλωσε χθες αργά τη νύχτα πως η μόνη περίπτωση να στηρίξει ανοιχτά τον Κιλιτσντάρογλου θα ήταν εάν εκείνος δεχόταν να αποκλειστεί από την πολιτική το κουρδικό κόμμα HDP. Αποδεικνύεται έτσι για ακόμη μια φορά πως στην πολιτική δεν λειτουργεί η αριθμητική του αθροίσματος των πολιτικών δυνάμεων.
Η Ελλάδα ορθά τήρησε μια στάση ουδετερότητας και ίσων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και είναι προετοιμασμένη για κάθε αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Έτσι όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, είναι προφανές ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ ισχυρό προβάδισμα για την τελική επικράτηση, αν και είναι ακόμη νωρίς να προδικάσουμε το αποτέλεσμα. Αυτό όμως που αποδείχθηκε και σε αυτές τις εκλογές στην Τουρκία, είναι πως είναι λάθος για πολλούς στη Δύση να κάνουν προβολή των επιθυμιών τους στην πραγματικότητα των χωρών της Μέσης Ανατολής και του τρίτου κόσμου. Όσο και να θέλουμε κάποιοι να πιστεύουμε σε μια δημοκρατική, κοσμική και φιλοδυτική Τουρκία, εν τούτοις η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών τείνει συνεχώς να μας προσγειώνει στην πραγματικότητα της Ανατολίας.