Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και στην κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη».
Ο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Εμανουέλ Μακρόν
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερό και στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ενίσχυση της Συμμαχίας με έμφαση στην ενδυνάμωση της πτέρυγας (σ.σ. ανατολική) και τη δυνατότητα αποτροπής.
Συζήτησαν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς διαύλους για να εξασφαλίσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός. Μόλις εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία και η Τουρκία θα είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν μια απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τι αποφασίστηκε στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Πέμπτη, 24 Μαρτίου, έγινε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ευχαρίστησε για τη στήριξη, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας για εμάς, και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.