Ντράγκι: «Ευρωπαίοι εισαγωγείς φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια» -Πέρασε ο εκβιασμός Πούτιν; - iefimerida.gr

Ντράγκι: «Ευρωπαίοι εισαγωγείς φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια» -Πέρασε ο εκβιασμός Πούτιν;

Μάριο Νράγκι και Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο
Μάριο Νράγκι και Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο / Φωτογραφία: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία θεωρεί ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Η Ιταλία είναι πεπεισμένη ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει τις επόμενες εβδομάδες στην Ευρώπη, επειδή αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής αερίου αρχίζουν να πληρώνουν σε ρούβλια εν μέσω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι σημαίνει παραβίαση των κυρώσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Κανείς δεν είπε τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ζώνη εδώ».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια με την Gazprom», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν λεπτομερείς οδηγίες για τις δυνατότητες πληρωμής του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη θέλουν η ΕΕ να παρέχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρείες, βάσει των κανονισμών για τις κυρώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η επόμενη πληρωμή για τις προμήθειεςπρόκειται να κατατεθεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η επόμενη πληρωμή της για τις προμήθειες αναμένεται στα τέλη Μαΐου. Η εταιρεία πιστεύει ότι είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια μετατροπή στις πληρωμές, με την οποία να συμμορφώνεται τόσο με τις κυρώσεις όσο και με το διάταγμα της Μόσχας.

Σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν έχουν βρει μια αντίστοιχη διέξοδο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η μη τήρηση των όρων του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα να διακόψει τις προμήθειες σε περισσότερες χώρες.

Το φυσικό αέριο μειώνεται, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο απομακρύνεται

Παράταση κατά περίπου μία εβδομάδα παίρνει η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο θεωρείται ότι θα περιλαμβάνεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία, που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλλουν η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ