To πράσινο φως για τη συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ στην Παλαιστίνη άναψε χθες η Επιτροπή, καθώς η επανεξέταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έδειξε ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν καταλήγει άμεσα ή έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση.
«Η επανεξέταση δεν εντόπισε ενδείξεις ότι τα χρήματα της ΕΕ είχαν ωφελήσει άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», δήλωσε ξεκάθαρα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της επανεξέτασης για την οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Παλαιστίνη. «Διαπιστώθηκε ότι το ισχύον σύστημα ελέγχου λειτούργησε. Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές προς την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNWRA) θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στους Παλαιστινίους και δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Ο σκοπός αυτή της αναθεώρησης ήταν πρώτα απ' όλα να διασφαλίσει ότι υπό τις μεταβαλλόμενες συνθήκες καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Δεύτερον, να εξασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της νομοθεσίας και της πολιτικής της ΕΕ, καθώς και η πρόληψη της πιθανής κατάχρησης της χρηματοδότησης της ΕΕ για υποκίνηση μίσους και βίας και τρίτον, να αξιολογηθεί εάν τα προγράμματα στήριξης θα πρέπει να προσαρμοστούν υπό το φως των τρεχουσών συνθηκών.
Από την αναθεώρηση εξαιρέθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τον Παλαιστινιακό, η οποία πρόσφατα τετραπλασιάστηκε στα 100 εκατ. ευρώ.
Σε δύο στάδια η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έγινε σε δύο στάδια (λειτουργικός έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου) και κάλυψε ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, την Παλαιστινιακή Αρχή, τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και τα σχετικά προγράμματα άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, όπως το Erasmus+.
Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος λειτουργικός έλεγχος για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των έργων υπό το πρίσμα της νέας κατάστασης επί τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκε ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν ορισμένα έργα υποδομής στη Γάζα, ύψους 75,6 εκατομμυρίων ευρώ, και τα οποία θα επαναπροσδιοριστούν για τη στήριξη των Παλαιστινίων. Αυτά τα «μη εφικτά έργα» αφορούν κυρίως μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου για τη Γάζα, του εργοστασίου αφαλάτωσης της Γάζας και της πρόσβασης σε υπηρεσίες νερού, των οποίων η υλοποίηση δεν είναι εφικτή στο τρέχον πλαίσιο.
Σε δεύτερο στάδιο, η Επιτροπή πραγματοποίησε αξιολόγηση κινδύνου, για την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις από όλους τους εταίρους υλοποίησης έργων σχετικά με τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθούν οι διασφαλίσεις που ισχύουν, όπως τη συμπερίληψη ρητρών κατά της υποκίνησης μίσους και βίας σε όλες τις νέες συμβάσεις και τη διασφάλιση της παρακολούθησης της αυστηρής εφαρμογής τους ανά πάσα στιγμή. Η ορθή εφαρμογή της ρήτρας κατά της υποκίνησης μίσους θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της παρακολούθησης από τρίτους της δημόσιας επικοινωνίας και των δραστηριοτήτων των δικαιούχων
Από τους δικαιούχους που κατηγορήθηκαν για υποκίνηση μίσους και βίας μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, ζητήθηκε να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς που ασκήθηκαν εναντίον τους. Αυτό αφορά κυρίως δύο έργα με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι πληρωμές θα διεκπεραιωθούν μόλις παρασχεθούν ικανοποιητικές διευκρινίσεις, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εξωτερικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους μέσω της Ευρωπαϊκής Κοινής Στρατηγικής (EJS) 2021-2024, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ενδεικτικά, εκ των οποίων τα 691 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί. Αυτό περιλαμβάνει άμεσες συνεισφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή μέσω του μηχανισμού PEGASE, υποστήριξη σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, έργα μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συνεισφορές στην UNRWA.