Το ακανθώδες ερώτημα του επαναπατρισμού χιλιάδων Σύρων έχει τεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Γερμανία.
Λίγες ώρες αφότου οι Σύροι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας σε πολλές γερμανικές πόλεις την Κυριακή, αξιωματούχοι του ακροδεξιού AfD και όχι μόνο πυροδότησαν ένα κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την επιστροφή χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία.
Για παράδειγμα η ηγέτης του AfD Alice Weidel δήλωσε ότι όποιος πανηγυρίζει «μια ελεύθερη Συρία προφανώς δεν έχει πλέον λόγο να φύγει. Θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη Συρία».
«Εάν ο λόγος για το άσυλο εξαφανιστεί, τότε δεν υπάρχει πλέον καμία νομική βάση για να παραμείνει κάποιος στη χώρα», δήλωσε ο Markus Söder, συντηρητικός ηγέτης της Βαυαρίας.
Τη Δευτέρα, ο εξέχων συντηρητικός βουλευτής Jens Spahn δήλωσε στο γερμανικό N-TV: «Για όλους όσους θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία, θα ναυλώσουμε αεροπλάνα γι' αυτούς, θα πάρουν ένα αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ».Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από άλλους πολιτικούς, επισημαίνει η Daily Mail.
Η Sahra Wagenknecht, η οποία ίδρυσε φέτος ένα νέο αντιμεταναστευτικό ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα, πρόσθεσε: «Περιμένω από τους Σύρους, οι οποίοι γιορτάζουν εδώ την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό».
Πόσοι είναι και τι κάνουν οι Σύροι στη Γερμανία
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στα τέλη Οκτωβρίου, υπήρχαν σχεδόν 975.000 Σύροι υπήκοοι στη Γερμανία. Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Τουρκία της οποίας έδαφος υπάγεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πολλοί την προσμετρούν στα ευρωπαϊκά κράτη.
H Deutsche Welle αναφέρει ότι πάνω από 321.000 Σύροι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες βάσει της Συνθήκης της Γενεύης και σχεδόν 33.000 λαμβάνουν επικουρική προστασία. Από 1/1/2024 έως 30/11/2024 έχουν υποβληθεί προς εξέταση 74.971 νέες αιτήσεις ασύλου και μέχρι σήμερα 47.270 εξ αυτών εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων γερμανικών αρχών.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και επίσημα στοιχεία σχετικά με την ενσωμάτωση των νεοαφιχθέντων από τη Συρία στη γερμανική κοινωνία και στη γερμανική αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Περίπου 210.000 εργάζονται και πληρώνουν εισφορές στα γερμανικά ταμεία, 250.000 αναζητούν δουλειά και 150.000 είναι επίσημα δηλωμένοι άνεργοι. Περίπου μισό εκατομμύριο Σύρων στη Γερμανία παίρνουν κοινωνικά επιδόματα. 160.000 έχουν αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα και γερμανικό διαβατήριο.
Τι λέει ο πρόσφυγας που έβγαλε τη διάσημη selfie με την Μέρκελ
O Anas Modamani ήταν ένα από τα πρόσωπα του προσφυγικού -με την παραπάνω φωτογραφία- πριν σχεδόν μια δεκαετία όταν χιλιάδες Σύροι συνέρρεαν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Τότε η Γερμανία, επί καγκελαρίας Άγκελα Μέρκελ, άνοιξε τις πόρτες της σε χιλιάδες πρόσφυγες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή.
Ο 27χρονος Modamani πλέον έχει ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, ζει στο Βερολίνο και είναι πλέον πλήρως πολιτογραφημένος Γερμανός πολίτης. Τον έχουν ενοχλήσει όμως όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες«Νομίζω ότι είναι μια τρομακτική ιδέα», δήλωσε για την πρόταση να προσφερθούν στους Σύρους 1.000 ευρώ για να φύγουν.
«Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να είναι εξίσου επικίνδυνη όπως και πριν. Το Βερολίνο έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου, θα μείνω σίγουρα εδώ», δήλωσε ο Μονταμάνι σε δημοσιογράφο του AP.
Αν και πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί εμφανίστηκαν πρόθυμοι να απελάσουν τους Σύρους, άλλοι είπαν ότι πρέπει να επιτραπεί η παραμονή των Σύρων προσφύγων που έχουν εργαστεί για να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.
«Ντιμπέιτ» για τους πρόσφυγες
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, το συντηρητικό κόμμα του οποίου έχει μιλήσει σκληρά για το μεταναστευτικό, δήλωσε την Τρίτη ότι πολλοί Σύροι πρόσφυγες είναι πλέον «εξαιρετικά ενσωματωμένοι στη χώρα μας, έχουν δουλειά και χρειάζονται επειγόντως εδώ» και κανείς δεν σκέφτεται να βάλει αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη Γερμανία».
«Αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν επίσης άνθρωποι που βρίσκονται εδώ για 10 χρόνια και δεν έχουν δουλειά και δεν έχουν ενσωματωθεί καλά, και τότε είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» αν η Συρία σταθεροποιηθεί.
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς - με τις περισσότερες, βάσει δημοσκοπήσεων, πιθανότητες εκλογής, ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του και εστίαζε στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Συρία.
Όπως ανέφερε ο Μερτς, «η επικοινωνία με την Τουρκία είναι αναγκαία για την ανάλυση της κατάστασης και την εξαγωγή κοινών συμπερασμάτων», αναγνωρίζοντας το φορτίο που έχει επωμιστεί και η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη αποφάσεων για την τύχη των Σύρων της Γερμανίας είναι πρώιμη, ενώ η όποια συζήτηση τώρα περί επαναπατρισμού «δεν είναι σοβαρή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ. «Όποιος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Συρία, το μέλλον της οποίας είναι ασαφές, για κομματικούς λόγους έχει χάσει τη σχέση με την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή», τόνισε.
'Αγνωστη η πορεία της Συρίας
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβαν τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό σε μια αστραπιαία επίθεση, μόλις μία ημέρα αφότου ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα για να ζητήσει άσυλο στη Ρωσία.
Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, η Γερμανία και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου των Σύρων, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Συρία. Πάνω από 47.000 υποθέσεις εκκρεμούν στη Γερμανία, έναν από τους κύριους προορισμούς για τους Σύρους εκτός της Μέσης Ανατολής.
Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα επιβάλουν σκληρούς περιορισμούς ή θρησκευτικούς ενδυματολογικούς κώδικες στις γυναίκες. Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της HTS να τηρήσει αυτή την ισότητα - και κατά πόσον η ομάδα θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις ως μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού, χαλαρώνοντας έτσι τη λαβή της εξουσίας της. Περιφερειακοί αναλυτές και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν ότι η HTS επέβαλε μια αυταρχική ισλαμιστική διακυβέρνηση στην επικράτειά της στην Ιντλίμπ και υπάρχουν υποψίες ότι οι τζιχαντιστικές καταβολές της ομάδας είναι παρούσες.