Στη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε η πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία οι λιγοστές επικριτικές φωνές στη Ρωσία, όπως εκείνη του ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, προσέλκυσαν ιδιαίτερη προσοχή.
Όταν ο Ντεριπάσκα χαρακτήρισε νωρίτερα φέτος τον πόλεμο, «τρέλα», η οποία μπορεί να προκαλέσει ντροπή στις επόμενες γενιές, πολλοί παρατηρητές άρχισαν να διερωτώνται πώς θα απαντούσε το Κρεμλίνο.
Κι η απάντηση ήρθε με την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να κατασχεθεί το πολυτελές ξενοδοχείο “ Imeretinskiy” ιδιοκτησίας του μεγιστάνα του αλουμινίου, σύμφωνα με τους Financial Times, που περιγράφουν την απόφαση ως ενδεικτική της πίεσης, που ασκείται στους Ρώσους ολιγάρχες από την έναρξη της εισβολής. Μαζί με το ξενοδοχείο του Ντεριπάσκα οι ρωσικές Αρχές κατέσχεσαν και τη μαρίνα για γιοτ του ολιγάρχη, συνολικής αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων.
Η δικαστική διαμάχη για τα δύο ακίνητα του Ντεριπάσκα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας είχε ξεκινήσει πριν από την εισβολή από ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πούτιν. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η κόντρα δεν σχετίζεται με την αποστασιοποίηση του Ντεριπάσκα από το Κρεμλίνο. Ωστόσο, οι δικαστές εξέφρασαν την ετυμηγορία τους μόνο αφού ο Ντεριπάσκα επανέλαβε δημόσια την κριτική του παρά τις προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο. «Το Κρεμλίνο του ζήτησε να ηρεμήσει», είπε στους FT ένα άτομο από το περιβάλλον του Ντεριπάσκα.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από το 2018 κυρώσεις στον Ντεριπάσκα, λόγω των σχέσεών του με το Κρεμλίνο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ολιγάρχης έχει εξελιχθεί στον επιφανέστερο από τους λιγοστούς επικριτές της εισβολής στην Ουκρανία. «Φθάσαμε σε ένα σημείο, όπου δεν υπάρχει επιστροφή», είχε γράψει τον Μάρτιο στο Twitter.
Τον ίδιο μήνα το Κρεμλίνο απαίτησε από τον Ντεριπάσκα να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής – σύμφωνα με άλλη πηγή από το περιβάλλον του ολιγάρχη – και έκτοτε επανέλαβε τουλάχιστον άλλη μία φορά την αξίωση αυτή.