Πάνω από 2.700 σύνεδροι, ανάμεσά τους 52 αρχηγοί κρατών, ηγέτες από τον κλάδο της βιομηχανίας, της οικονομίας και του πολιτισμού και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών από 130 χώρες θα αναζητήσουν λύσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του στο διάσημο ελβετικό χωριό.
Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Νταβός και να μην ξεφύγουν από κάθε έλεγχο τυχόν διαδηλώσεις.
«Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο»
Το θέμα του φετινού Φόρουμ του Νταβός είναι η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Μετά την τριετή απομόνωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις τηλε-συνεδριάσεις οι σύνεδροι επιστρέφουν για να συναντηθούν και πάλι ενώπιος ενωπίω αναζητώντας λύσεις σε κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν επείγουσας προσοχής.
Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, λέει ότι οι προσωπικές αυτές επαφές θα δημιουργήσουν το αναγκαίο επίπεδο συνεργασίας. «Μία από τις βασικές αιτίες αυτού του κατακερματισμού είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη συνεργασίας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κατακερματισμό στην κοινωνία και οδηγεί ακόμη περισσότερο σε βραχυπρόθεσμη και ιδιοτελή χάραξη πολιτικής. Είναι ένας πραγματικά φαύλος κύκλος», είπε.
Ο Σβαμπ σημειώνει ότι πρέπει να σταματήσει η διάβρωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών τομέων και να ενισχυθεί η συνεργασία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του φόρουμ του Νταβός, Μίρακ Ντούζεκ, λέει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ενθαρρυνθούν να εργαστούν μαζί σε αλληλένδετα ζητήματα όπως η ενέργεια, το κλίμα και η φύση σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο θα βρίσκεται η συζήτηση για την οικονομία και την κοινωνία.
«Ως προς την οικονομία, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στις υποδομές. Ιδιαίτερα για το πώς θα διασφαλίζουμε ότι οι επενδύσεις γύρω από τις υποδομές, ιδιαίτερα τις καθαρές υποδομές θα οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη, ανάπτυξη που θα είναι πιο περιεκτική και θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς στο μέλλον… Φυσικά, θα κοιτάξουμε επίσης στην κοινωνική ευπάθεια που πηγάζει από αυτές τις κρίσεις», τόνισε.
«Απο-παγκοσμιοποίηση»
Η πανδημία της Covid-19, η εντεινόμενη εχθρότητα ΗΠΑ-Κίνας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν ορισμένους πολιτικούς και ειδικούς να μιλούν για ένα «τέλος της εποχής της παγκοσμιοποίησης», που ξεκίνησε σοβαρά τη δεκαετία μετά την πρώτη συνάντηση του Νταβός το 1971.
Κι η ατζέντα της φετινής συνάντησης αντανακλά αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η 53η ετήσια συνάντηση στο Νταβός θα πραγματοποιηθεί στο πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο εδώ και δεκαετίες. Τόσα πολλά διακυβεύονται», δήλωσε ο Μπόρχε Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας που είναι τώρα πρόεδρος της συνάντησης.
Έτσι μεταξύ των βασικών θεμάτων στα πάνελ του φόρουμ του Νταβοις θα είναι κατά πόσον βιώνουμε την εποχή της «απο-παγκοσμιοποίησης» ή της «επανα-παγκοσμιοποίησης», η επίπτωση των εμπορικών εντάσεων και των αναταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η κρίση του κόστους διαβίωσης και η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες που παρευρίσκονται στο φόρουμ του Νταβός, μαζί με σχεδόν 400 στελέχη κυβερνήσεων και υπουργούς, 600 διευθύνοντες συμβούλους και μια σειρά από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Ίντρις Έλμπα. Η Ρωσία αναμένεται να είναι απούσα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπογραμμίζοντας την θάλασσα των αλλαγών που συνέβη από το 2021, όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στους αντιπροσώπους. Η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την παρουσία της. Η Κάρεν Χάρις, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Bain & Company, είπε ότι έχουν ξεθωριάσει οι ελπίδες ότι «θα επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα, σε αυτού του είδους τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Νομίζω ότι υπάρχει μια αναγνώριση τώρα ότι αυτή η εποχή τελειώνει».
Λόμπι υπέρ της Ουκρανίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δραματικές επιπτώσεις του στην παγκόσμια ενέργεια και τις αμυντικές πολιτικές θα είναι από τα μείζονα θέματα στο Φόρουμ του Νταβός κι αναμένεται να κυριαρχήσει την Τρίτη, αλλά και την Τετάρτη, όταν θα μιλήσουν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Την ίδια μέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμρ Ζελένσκι θα παραχωρήσει μέσω βιντεοσύνδεσης συνέντευξη.
Αρκετοί Ουκρανοί υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα μετέχουν στη μεγάλη αποστολή, που αναμένεται να πιέσει για αποστολή περισσότερων όπλων και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη του Κιέβου από τη Δύση.
Κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης ανακοινωθεί ως κορυφαίο θέμα, με τους διοργανωτές του Φόρουμ του Νταβός να σχεδιάζουν πώς οι συζητήσεις θα βοηθήσουν στην προετοιμασία του επόμενου γύρου των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα της, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 30 Νοεμβρίου.
Η Greenpeace χαρακτήρισε τη συνάντηση «αηδιαστικό masterclass στην υποκρισία» την Παρασκευή, καθώς δημοσίευσε έρευνα που δείχνει τη χρήση ιδιωτικών τζετ από τους παρευρισκόμενους στην περσινή συγκέντρωση. Ακτιβιστές σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση στο Νταβός για να υπενθυμίσουν στις πλούσιες χώρες και τους ενεργειακούς κολοσσούς την ανάγκη να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση των αναπτυσσόμενων χωρών και να πληρώσουν για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.