Νταβός: Εκατομμυριούχοι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να φορολογηθούν, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες - iefimerida.gr

Νταβός: Εκατομμυριούχοι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να φορολογηθούν, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2023 του Νταβός
Νταβός: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2023 / Φωτογραφία:AP Photo/Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για να περιοριστούν οι οικονομικές ανισότητες «φορολογήστε με, φορολογήστε ανθρώπους σαν εμένα» τόνισε ο Βρετανός εκατομμυριούχος Φιλ Γουάιτ, που μετέχει στο Φόρουμ του Νταβός.

«Αν λάμβανα τον κατώτατο μισθό και ζητούσα να φορολογηθούν οι πλούσιοι, ελάχιστοι θα με άκουγαν», σχολίασε με νόημα ο 71χρονος μηχανικός στο επάγγελμα, που έκανε περιουσία πριν από μερικά χρόνια όταν πούλησε μια εταιρεία συμβούλων σε έναν όμιλο επενδύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έβγαλα αρκετά χρήματα για να έχω άνεση», παραδέχεται, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Όμως, «θα χαιρόμουν πολύ να πληρώσω περισσότερους φόρους και ζητώ από την κυβέρνησή μου να με φορολογήσει, να φορολογήσει ανθρώπους σαν εμένα».

Νταβός: 200 εκατομμυριούχοι από 13 χώρες ζητούν να φορολογηθούν

Μαζί με τον Γουάιτ, περισσότεροι από 200 «πατριώτες εκατομμυριούχοι» από 13 χώρες ζήτησαν σήμερα, με ανοιχτή επιστολή τους προς τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ του Νταβός, να φορολογηθούν. Μεταξύ αυτών, άνθρωποι που κληρονόμησαν την περιουσία τους, άλλοι που δούλεψαν για να την αποκτήσουν, επιχειρηματίες, χρηματιστές, αλλά και διάσημοι, όπως ο Αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, γνωστός από τον ρόλο του «Χαλκ», ή η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, μία από τους κληρονόμους της αυτοκρατορίας Disney.

Οι οικονομικές ανισότητες κατακερματίζουν το κόσμο

«Το βασικό θέμα του Φόρουμ του Νταβός φέτος είναι η ενότητα σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ακριβώς αυτό παρατηρούμε» είπε ο Γουάιτ, εκτιμώντας ότι αυτό που κατακερματίζει τον κόσμο είναι «η ανισότητα του πλούτου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανισότητες αυτές εκτινάχθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Από τα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε τα 54,4 πήγαν στις τσέπες του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων ενώ το 50% των λιγότερο ευπόρων έλαβε μόνο 70 λεπτά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρότεινε μια σειρά μέτρων (έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων, αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων) με τα οποία οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους θα μπορούσε να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2012.

Τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία πρότεινε να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τον Φιλ Γουάιτ, ο οποίος συμμετείχε την Κυριακή και σε μια πορεία για την προστασία του κλίματος, η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 1-2% ετησίως, για ποσά άνω των 4-5 εκατομμύριων δολαρίων. «Δεν πρόκειται για τεράστια ποσά, με τον καιρό αυτό θα επέτρεπε να περιοριστεί ο ακραίος πλούτος», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γουάιτ: Η φιλανθρωπίες από τους δισεκατομμυριούχους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα

Σε μια εποχή που η φιλανθρωπία είναι πολύ της μόδας μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, με τις υποσχέσεις για δωρεές που έχουν γίνει από δισεκατομμυριούχους όπως οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς, ο Βρετανός επιχειρηματίας θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά δεν συνιστά τη λύση για τη μείωση των ανισοτήτων γιατί δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φορολόγηση.

Επιπλέον, πιστεύει πως «ορισμένοι το κάνουν αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα τους» και τονίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι «καμία φορά η φιλανθρωπία βοηθά απλώς να κρυφτείς πίσω από ένα παραπέτασμα ευπρεπισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ