Μάχη να κρατηθεί στο πόστο του δίνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ μετά την αποκάλυψη ότι επειδή έκανε διακοπές στην Κρήτη αγνόησε τις εκκλήσεις αξιωματούχων από το Φόρεϊν Όφις την περασμένη Παρασκευή να προειδοποιήσει από τηλεφώνου τον Αφγανό ομόλογό του για την επικείμενη πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.
Η ανεκδιήγητη συμπεριφορά του Ράαμπ, ο οποίος ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, λόρδο Γκόλντσμιθ, να συνομιλήσει με τον Αφγανό υπουργό Εξωτερικών Χανίφ Ατμάρ, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση μεταφραστών που είχαν συνεργαστεί με τον βρετανικό στρατό, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εις βάρος του, ακόμη και από στελέχη των Τόρηδων, που ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των Εργατικών και καλούν τον επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, πνέουν μένεα κατά του Ράαμπ για το ατόπημά του.
«Ο πρωθυπουργός βράζει από οργή κατά του Ράαμπ και αδυνατεί να πιστέψει ότι δεν έκανε το τηλεφώνημα, ενώ ο υπουργός Άμυνας είναι στα όρια της αποπληξίας», δήλωσε πηγή από το Ουάιτχολ στην εφημερίδα «The Sun».
«Χρειαζόμαστε έναν υπουργό Εξωτερικών που να βρίσκεται στη θέση του, δίνοντας μάχες για τη Βρετανία, όχι να κάνει ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρα», σχολίασε βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, ενώ συνεργάτης του Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ράαμπ «δεν θα είναι υπουργός Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό».
Ο Τζόνσον πιστεύεται ότι σκέφτεται να μετακινήσει τον Ράαμπ στο υπουργείο Προεδρίας και να δώσει άλλο πόστο στον Μάικλ Γκόουβ.
Οργισμένοι βουλευτές των Τόρηδων κατηγορούν τον Ράαμπ ότι «αποκοιμήθηκε στο τιμόνι», ενώ Αφγανοί, που διακινδύνεψαν τις ζωές τους εργαζόμενοι ως διερμηνείς στο πλευρό Βρετανών στρατιωτών, κατηγόρησαν τον Ράαμπ για «προδοσία», προειδοποιώντας ότι η αποτυχία του να εξασφαλίσει έγκαιρη βοήθεια μπορεί να στοιχίσει ζωές.
Οργισμένος ο Αφγανός μεταφραστής Ράφι Χοτάκ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν βρέθηκε στο πλευρό στρατιωτών στη Χελμάντ, επισημαίνει: «Η προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στους Βρετανούς υπηκόους και τους Αφγανούς που τους βοήθησαν. Έχουν εγκλωβιστεί σε ένα χάος τώρα και ό,τι μπορούσε να γίνει τις μέρες και τις ώρες πριν από την άφιξη των Ταλιμπάν θα έπρεπε να έχει γίνει».
Έκθεση του ΟΗΕ, που διέρρευσε, προειδοποιεί ότι οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να εκδικηθούν τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις, διεξάγοντας έρευνες από πόρτα σε πόρτα για να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.
Πολλοί Αφγανοί διερμηνείς έχουν εγκλωβιστεί στην Καμπούλ και αδυνατούν να περάσουν μέσα από τον όχλο και τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει οι Ταλιμπάν, για να φθάσουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα της προσφυγιάς.