Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, κήρυξε «στρατιωτικό νόμο» την Τρίτη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ελέγχει τη Βουλή και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Ωστόσο το κοινοβούλιο της χώρας με πλειοψηφία επί των 190 παρόντων βουλευτών από τους 300, αποφάσισε να μη δεχθεί την προεδρική απόφαση και ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι σαφές τι θα γίνει εφεξής, αν δηλαδή ο Γιουν Σουκ Γέολ επιμείνει.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, πάντως, διέταξε την αστυνομία και τους στρατιωτικούς να απομακρυνθούν από το σημείο.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Παρακολουθήστε live τις δραματικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980, αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων»
Ο Γιουν κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα και δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο, προκειμένου να διαφυλάξει την ελεύθερη και συνταγματική τάξη, λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία για να ρίξουν τη χώρα σε κρίση.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο Γιουν.
Στο διάγγελμά του δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας.
Με την ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου, πολίτες βγήκαν να διαμαρτυρηθούν, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να ελέγχουν την κατάσταση. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα» είπε ο Λι Τζάε-Μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτίου.
Ο Γιουν επικαλέστηκε μια πρόταση που υπέβαλε το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη ορισμένων κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα απέρριψε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τη Δευτέρα, υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του DP να περικόψει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια γουόν από τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Ο Γιουν είπε ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.