Κατατέθηκε αίτηση για καθαίρεση του Προέδρου της Νοτίου Κορέας -Τα σκάνδαλα, η δημοφιλία, ο στρατιωτικός νόμος - iefimerida.gr

Κατατέθηκε αίτηση για καθαίρεση του Προέδρου της Νοτίου Κορέας -Τα σκάνδαλα, η δημοφιλία, ο στρατιωτικός νόμος

Διαδηλωτές ζητούν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας
Διαδηλωτές ζητούν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Βουλή της Νότιας Κορέας επικράτησε στην αναμέτρηση εξουσίας με τον πρόεδρο της χώρας, Γιουν Σοκ-γέολ, και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ο Γιουν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, βαλλόμενος όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ίδιο το κόμμα του, μετά την αιφνιδιαστική κήρυξη το βράδυ της Τρίτης στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, απόφαση που παρέπεμψε σε άλλες, σκοτεινές εποχές δικτατορίας στη χώρα και την οποία υποχρεώθηκε να ανακαλέσει μερικές ώρες αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εξάωρο δράμα στη Νότια Κορέα

O πολιτικός σεισμός στη Νότια Κορέα, ωστόσο, συνεχίζεται μετά το εξάωρο δράμα που προκάλεσε ο αρχηγός του κράτους, ένας αντιδημοφιλής ηγέτης, αντιμέτωπος -μαζί με τη σύζυγό του- με σκάνδαλα διαφθοράς, ο οποίος πασχίζει να περάσει την ατζέντα του σε μια κυριαρχούμενη από την αντιπολίτευση Βουλή. Δικαιολογώντας την απόφασή του για τον στρατιωτικό νόμο, ο Γιουν κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «πρόσκειται στη Βόρεια Κορέα» και ότι είναι «εχθρική προς το κράτος».

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία άμεση απόδειξη όταν παρουσίασε το φάσμα της Βόρειας Κορέας ως αποσταθεροποιητικής δύναμης. Ο Γιουν έχει από καιρό υποστηρίξει ότι μια σκληρή γραμμή κατά του Βορρά είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Πιονγκγιάνγκ τις πυρηνικές απειλές της κατά της Σεούλ.

Αμέσως μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στην οροφή του κοινοβουλίου, μολαταύτα μέλη της νοτιοκορεατικής εθνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και να υιοθετήσουν απόφαση με την οποία αξίωσαν την άρση του μέτρου - κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει ο κ. Γιουν έπειτα από μερικές ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί, στο μεταξύ, μπροστά στο κοινοβούλιο απαιτώντας την απόσυρση του μέτρου και την παραίτηση του προέδρου Γιουν.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, κάτι που είχε να ζήσει η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πάνω από σαράντα χρόνια, συνεπαγόταν την ανατροπή της πολιτικής ζωής, την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου και τον αυστηρό έλεγχο επί των ΜΜΕ.

Η είδηση προκάλεσε διεθνή ανησυχία και αποδοκιμασία κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ -του βασικού συμμάχου της Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα-, αλλά από την Κίνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα, απαίτησε την παραίτηση του Γιουν, διαμηνύοντας πως θα κινήσει διαδικασίες παύσης του, εκδίωξής του από το αξίωμα, αν δεν το αποφασίσει «αμέσως».

Η άρση του στρατιωτικού νόμου έγινε γύρω στις 4:30 το πρωί τοπική ώρα, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη Νότια Κορέα αρκετοί ισχυροί πολιτικοί επικαλούνταν επανειλημμένως τη Βόρεια Κορέα όταν αγωνιζόταν να ελέγξει εγχώριους αντιφρονούντες και πολιτικούς αντιπάλους.

Διακομματική κατακραυγή του προέδρου της Νότιας Κορέας

Η αντιπολίτευση καταδίκασε απερίφραστα την κίνηση του Γιουν ως αντιδημοκρατική, με τον ηγέτη της, Λι Τζάε-μιουνγκ -ο οποίος είχε ηττηθεί οριακά από τον Γιουν στις προεδρικές εκλογές του 2022- να χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του αρχηγού του κράτους «παράνομη και αντισυνταγματική». Αλλά και ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Γιουν, Χαν Ντονγκ-Χουν, έσπευσε να χαρακτηρίσει «εσφαλμένη» την απόφαση του Νοτιοκορεάτη προέδρου και ορκίστηκε να «τη σταματήσει με τον λαό».

«Ο λαός θα μπλοκάρει το αντισυνταγματικό βήμα του προέδρου. Ο στρατός πρέπει να είναι στο πλευρό του κοινού σε κάθε περίπτωση. Ας αντιταχθούμε αποφασιστικά», έγραψε στο X ο Κιμ Ντονγκ Γιον, κυβερνήτης από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της επαρχίας Gyeonggi, που περιβάλλει τη Σεούλ. Οι Νοτιοκορεάτες βίωσαν ένα σοκ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μηνύματα που εξέφραζαν έκπληξη και ανησυχία για την ανακοίνωση του Γιουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πλάτη στον τοίχο ο Γιουν

Διεθνή ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η απόφαση του Γιουν ελήφθη λόγω των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η δημοτικότητά του έχει καταποντιστεί στη Νότια Κορέα και από το 2022 που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν κατάφερε να περάσει πολλά νομοσχέδια στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Βουλή.

Οι Συντηρητικοί υποστήριξαν ότι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης υπαγορεύονται από πολιτικό ρεβανσισμό για τις έρευνες κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

Τον περασμένο μήνα ο Γιουν αρνήθηκε κάθε αδικοπραγία σε ένα σκάνδαλο άσκησης αθέμιτης επιρροής που αφορούσε αυτόν και τη σύζυγό του. Οι εις βάρος του αιτιάσεις έχουν πλήξει τη δημοφιλία του και έχουν πυροδοτήσει επιθέσεις από τους αντιπάλους του.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι ο Γιουν και η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Κιμ Κιον Χι άσκησαν ανάρμοστη επιρροή στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα κατά την επιλογή ενός υποψηφίου στις ενδιάμεσες εκλογές το 2022 κατόπιν αιτήματος του δημοσκόπου Μιουνγκ Τάε Κιουν, που διεξήγαγε δωρεάν δημοσκοπήσεις για τον Γιουν Σουκ Γέολ πριν ο τελευταίος εκλεγεί πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σκάνδαλο κυριαρχεί επί εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη Νότια Κορέα μετά τη διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών του Μιουνγκ, στις οποίες φέρεται να καυχάται για την επιρροή του στο προεδρικό ζεύγος και σε άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας.

Η δημοτικότητά του Γιουν έχει επίσης τρωθεί με αφορμή και ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορούσε την αποδοχή μιας πανάκριβης τσάντας Dior από την Πρώτη Κυρία και ένα άλλο που αφορούσε τη χειραγώγηση μετοχών.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Γιουν υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα γραφείο που θα επιβλέπει τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας. Ωστόσο, απέρριψε μια ευρύτερη ή ανεξάρτητη έρευνα, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόντρα για τον προϋπολογισμό

Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε περικοπές στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησής του - και δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο.

Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση προχώρησε στην παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας της κυβέρνησης, επειδή δεν διερεύνησε την Πρώτη Κυρία.

«Πολιτική αυτοκτονία»

Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «πολιτική αυτοκτονία» την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Σύμφωνα με την Παρκ Σουνγκ-Μιν της Μιν Consulting στη Σεούλ, το μέλλον του Γιουν είναι αβέβαιο, αφού ακόμη και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του τον επέκριναν. «Ο πρόεδρος δεν έχει πλέον ανεξάρτητη εξουσία. Το βλέπω ως πολιτική αυτοκτονία», είπε η Παρκ σε δηλώσεις της στο CNN, σημειώνοντας ότι διάταγμα του στρατιωτικού νόμου του Γιουν εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία της Νότιας Κορέας, τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την διεθνή φήμη της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με τη συνεχιζόμενη μάχη εξουσίας ΗΠΑ-Κίνας και τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, η πολιτική αστάθεια στη Νότια Κορέα θα ήταν επιζήμια. Επιπλέον, καθώς πλησιάζουμε σε μια αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού -ειδικά όσον αφορά στους ημιαγωγούς και τις μπαταρίες- οποιαδήποτε αυξημένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, εγείροντας ανησυχίες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που πιθανώς ελπίζουν σε ειρηνική επίλυση».

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν αποπομπή του προέδρου της Νότιας Κορέας

Οι ώρες του Γιουν στην εξουσία φαίνεται πλέον ότι είναι μετρημένες.

Έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέθεσαν στο κοινοβούλιο εισήγηση για την απομάκρυνσή του από το ύπατο αξίωμα της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα μεθαύριο Παρασκευή 6 ή το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Για να αποπεμφθεί ο Γιουν θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή της Νότιας Κορέας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελέγχουν 192 από τις συνολικά 300 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και άρα θα χρειαστεί να καταψηφίσουν τον πρόεδρο και βουλευτές από το ίδιο του το κόμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ