Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προειδοποίησε σήμερα, ότι η χερσόνησος ίσως ολισθήσει ξανά σε «κατάσταση κρίσης» εάν η Πιονγκγιάνγκ υλοποιήσει τις απειλές της να αρχίσει και πάλι εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
«Εάν η σειρά των εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα φθάσει ως το σημείο να διαγράψει το μορατόριο στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η κορεατική κρίση θα μπορούσε να βρεθεί ξανά, μέσα σε μια στιγμή, σε κατάσταση κρίσης όπως αυτή που ζήσαμε πριν από πέντε χρόνια», εξήγησε ο Μουν Τζε-ιν στη συνέντευξη, που παραχώρησε γραπτώς σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς.
Η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε τον Ιανουάριο άνευ προηγουμένου σειρά επτά δοκιμών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου πυραύλου που έχει εκτοξεύσει από το 2017, όταν ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν επιδιδόταν σε προκλήσεις και αντάλλασσε ύβρεις με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Να επιδιώξουμε μια πιο προοδευτική προσέγγιση»
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στους δύο ηγέτες κατέληξαν σε αποτυχία το 2019, κατά τρόπο «πολύ λυπηρό», σημείωσε ο κ. Μουν, για τον οποίο οι δύο πλευρές θα έπρεπε να επιδιώξουν μια πιο προοδευτική προσέγγιση για να καταλήξουν σε μια λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία.
«Το προτιμότερο θα ήταν να κλειστεί μια ‘μεγάλη συμφωνία’. Αν όμως αυτό ήταν πολύ δύσκολο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί μια ‘μικρή συμφωνία’ και να υιοθετηθεί πιο προοδευτική προσέγγιση», εξήγησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, διαβεβαιώνοντας πως η «απαραίτητη επικοινωνία» ανάμεσα στον ίδιο και στον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει διακοπεί.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, η Πιονγκγιάνγκ διπλασίασε τις προσπάθειες να αναπτύξει το οπλοστάσιό της και απείλησε τον Ιανουάριο να θέσει σε τέλος το μορατόριο που είχε ανακοινώσει η ίδια στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Αν και ο διάδοχος του κ. Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, έχει υιοθετήσει πιο μετρημένη διπλωματική προσέγγιση έναντι της Βόρειας Κορέας, ο κ. Μουν αναμένει ότι θα γίνει νέα σύνοδος ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κρατών «μια μέρα». «Πρόκειται για ζήτημα χρόνου», θεωρεί.
Ο κ. Μουν, ο οποίος ασκούσε πίεση για να γίνουν διαπραγματεύσεις την πενταετία της προεδρίας του, θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον Μάιο, καθώς το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο διάδοχός του θα εκλεγεί την 9η Μαρτίου.
Παραδέχθηκε πως ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του εξαντλείται και είναι απίθανο να γίνει σύνοδος της τελευταίας στιγμής με τον Κιμ ή να γίνει δεκτή η πρότασή του για να κηρυχθεί επίσημα το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), ο οποίος τερματίστηκε με απλή ανακωχή, κάτι που σημαίνει πως τα δύο κράτη βρίσκονται ακόμα από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση.
«Θα ήθελα τουλάχιστον να κάνω πιο ώριμες τις συνθήκες για την κήρυξη του επίσημου τέλους του πολέμου και να παραδώσω τη σκυτάλη για αυτή στην επόμενη κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε ότι το επίτευγμα που τον ικανοποίησε περισσότερο είναι η «αλλαγή κατεύθυνσης προς τον διάλογο και τη διπλωματία».