Μια έκθεση της Νοτίου Αφρικής για τους επιπλέον θανάτους κατά τον τελευταίο χρόνο δείχνει ότι πάνω από 133.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει από κορωνοϊό, πολύ περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό των σχεδόν 55.000.
Το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας καταγράφει τους επιπλέον θανάτους από τον Μάιο του 2020. Στην τελευταία του έκθεση, που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, το Συμβούλιο ανέφερε ότι η Νότια Αφρική έχει καταγράψει 157.000 επιπλέον θανάτους τον τελευταίο χρόνο και εκτίμησε ότι το 85% από αυτούς προκλήθηκαν από την COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την νόσο. Ο επίσημος ωστόσο απολογισμός από την αρχή της πανδημίας κάνει λόγο για 54.968 νεκρούς.
Η Νότια Αφρική επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ακόμη ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός και το Συμβούλιο ανέφερε ότι η αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού θανάτων εξαιτίας της πανδημίας έγινε εμφανής μετά τον Μάιο του 2020. Οι επιπλέον θάνατοι, που σύμφωνα με κάποιους επιδημιολόγους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει κάποιος τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από την νόσο δεδομένου ότι οι μέθοδοι καταμέτρησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ξεπερνούν σε πολλές χώρες τον επίσημο απολογισμό.
Οι επιπλέον θάνατοι ορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στους καταγεγραμμένους θανάτους σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στους αναμενόμενους θανάτους κατά την ίδια περίοδο. Τον περασμένο χρόνο, η Νότια Αφρική επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων, ακόμη και της απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ και τσιγάρων. Οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν σήμερα αρθεί, αλλά μια πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει προκαλέσει φόβους για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας καθώς στο νότιο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας. Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Νότια Αφρική ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς, αλλά σήμερα η χώρα έχει παραγγείλει εκατομμύρια περισσότερες δόσεις. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 430.730 δόσεις εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί στους υγειονομικούς.