Ήταν η νοσοκόμα που έγινε γνωστή ως ο «Άγγελος του θανάτου». Σε διάστημα μόλις 59 ημερών, το 1991, η Beverley Allitt δολοφόνησε τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο Grantham, στο Lincolnshire, όπου εργαζόταν.
Ο Liam Taylor, επτά εβδομάδων, ο Timothy Hardwick, 11 ετών, η Becky Phillips, δύο μηνών, και η Claire Peck, 15 μηνών, πέθαναν στα χέρια της νοσοκόμας-δολοφόνου, η οποία επιχείρησε να δολοφονήσει άλλα τρία παιδιά και τραυμάτισε σοβαρά άλλα έξι.
Η δολοφόνος πέρασε μόλις μία εβδομάδα στη φυλακή, καθώς διαγνώστηκε με ψυχιατρική διαταραχή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ασφαλείας.
Πριν από λίγες ημέρες, η Allitt -η οποία χορήγησε σε ορισμένα από τα θύματά της επικίνδυνες ποσότητες ινσουλίνης- παρουσιάστηκε ενώπιον επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα πρώτα της βήματα προς την αποφυλάκισή της.
Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ενώπιον μιας επιτροπής αξιολόγησης ψυχικής υγείας, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της σε κανονική φυλακή για πρώτη φορά από την έναρξη της ποινής της, κάτι που ζητά η ίδια.
Η επιτροπή θα αποφασίσει εάν μπορεί να μεταφερθεί από το ασφαλές νοσοκομείο Rampton στο Nottinghamshire. Εάν επιτραπεί, θα μπορούσε να δικαιούται να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους. Δεν έχει επιβεβαιωθεί πότε θα ληφθεί ή θα δημοσιευθεί η απόφαση της επιτροπής.
Πώς σκότωσε τα παιδιά η νοσοκόμα
Όλα τα παιδιά που δολοφονήθηκαν από την Allitt είχαν πεθάνει αφού είχαν μεταφερθεί στο θάλαμο νοσηλείας με μικροενοχλήσεις, όπως λοιμώξεις του θώρακα και γαστρεντερίτιδα.
Η νοσοκόμα σκότωσε το πρώτο της θύμα, τον οκτώ εβδομάδων Liam Taylor, στις 23 Φεβρουαρίου 1991, κάνοντάς του ένεση με μεγάλη δόση ινσουλίνης.
Σκότωσε τον 11χρονο Timothy Hardwick στις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους, αφού εισήχθη στον θάλαμο έχοντας υποστεί επιληπτική κρίση.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους χορήγησε στη δύο μηνών Becky Phillips υπερβολική δόση ινσουλίνης, αφού εισήχθη στον θάλαμο για γαστρεντερίτιδα.
Η ενός έτους Claire Peck πέθανε αφού έμεινε μόνη της με την Allitt μετά από κρίση άσθματος, επίσης τον Απρίλιο του 1991.
Η Allitt είχε αρνηθεί τα εγκλήματά της, αλλά καταδικάστηκε το 1993 σε 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, τα οποία πέρασε σχεδόν όλα στο Rampton Secure Hospital, στο Nottinghamshire.
«Ήθελε να είναι το κέντρο της προσοχής»
Ο πρώην αστυνομικός Stuart Clifton, ο οποίος ήταν επιθεωρητής της αστυνομίας του Licolnshire όταν ερευνούσε την Allitt, δήλωσε πρόσφατα στην «Daily Mail» πως η δολοφόνος ήθελε να είναι το «κέντρο της προσοχής».
«Ήθελε να είναι αυτή που ήταν παρούσα, αυτή που σήμανε τον συναγερμό, αυτή που μπήκε στο ασθενοφόρο με το παιδί, όταν αυτό μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο».
«Ήταν σχεδόν σαν να έβαζε τον εαυτό της στο επίκεντρο και ένιωθε ότι χρειαζόταν αυτή τη λατρεία από το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό και τους γονείς. Ίσως ένα μέρος αυτού ήταν για να δείξει ότι ήταν ικανή να κάνει τη δουλειά της, αλλά στη συνέχεια, προφανώς, πήγε παραπέρα. Έφτασε στο σημείο να προκαλέσει τον τραυματισμό, τον οποίο στη συνέχεια ανέδειξε».
Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη της αδίστακτης νοσοκόμας
Η αστυνομία συνέλαβε την Allitt μετά την ανάλυση δειγμάτων αίματος δύο εκ των παιδιών που είχαν πεθάνει, του Paul Crampton και της Becky Phillips. Και τα δύο είχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και διαπιστώθηκε ότι η Allitt ήταν το τελευταίο άτομο που είχε το κλειδί του ψυγείου όπου φυλασσόταν το φάρμακο.
Ο Clifton δήλωσε: «Στείλαμε ένα δείγμα αίματος του Paul σε έναν ειδικό σε θέματα δηλητηρίασης από ινσουλίνη. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: ήταν το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το πρώτο ήταν ένας γιατρός που αυτοκτόνησε μετά από υπερβολική δόση ινσουλίνης».
«Η ινσουλίνη στους θαλάμους εκείνη την εποχή φυλασσόταν σε κλειδωμένα ψυγεία και λαμβανόταν κατά παραγγελία. Λίγο πριν αρχίσει η δράση της Allitt, το κλειδί του ψυγείου στους θαλάμους των παιδιών χάθηκε. Το τελευταίο άτομο που το είχε ήταν η Beverley Allitt. Το νοσοκομείο δεν διεξήγαγε καμία έρευνα και το κλειδί αυτό δεν βρέθηκε ποτέ».
Ο Stuart Clifton πρόσθεσε ότι ήταν η μόνη νοσοκόμα που ήταν «σταθερά» παρούσα κάθε φορά που ένα από τα παιδιά κατέρρεε.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η νοσοκόμα είχε καλλιεργήσει σχέσεις με τα παιδιά και τους γονείς τους, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Αφού δολοφόνησε την Becky Phillips, η Allitt προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη στη δίδυμη αδελφή της, αφήνοντάς την με διά βίου αναπηρία.
Στη συνέχεια, όμως, έγινε φίλη με τη μητέρα των κοριτσιών, πείθοντάς την ότι έσωσε τη ζωή της άλλης κόρης της. Η μητέρα ζήτησε από την Allitt να γίνει νονά της κόρης της.
«Φαινόταν πολύ ικανή και την εμπιστεύτηκα», δήλωσε η μητέρα Sue Phillips στη δίκη της Allitt. Η δίκη της Beverley Allitt έδειξε ότι έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Munchausen (Μινχάουζεν).
Όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Allitt, οι αστυνομικοί βρήκαν μια σύριγγα, μια νοσοκομειακή μαξιλαροθήκη και ένα βιβλίο που ανέφερε λεπτομερώς ποιος είχε αναλάβει κάθε παιδί και πότε.
Το 2018, ηχογραφήσεις των αρνήσεων της Allitt στην αστυνομία σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του νεαρού θύματος Paul Crampton μεταδόθηκαν σε ντοκιμαντέρ.
Οι κασέτες των συνεντεύξεων, που μεταδόθηκαν στην εκπομπή Trevor McDonald and the Killer Nurse, καταγράφουν την Allitt να ανακρίνεται από τον ντετέκτιβ Neil Jones.
Αφού της είπαν ότι είναι η βασική ύποπτη στην έρευνα για τη δολοφονία, απάντησε: «Ξέρω ότι όλα δείχνουν εμένα, αλλά τι μπορώ να κάνω για να πω ότι δεν το έκανα εγώ; Σας είπα ότι δεν το έκανα και δεν θα ονειρευόμουν να το κάνω σε κανέναν…».
Και συνέχισε: «Πραγματικά, θα ξαναγυρίσω κρυφά στον θάλαμο και θα πω, "Ω ναι, εδώ, πάρε λίγο από αυτό". Οσο κι αν δεν με πιστεύετε, και ξέρω ότι δεν με πιστεύετε, δεν με νοιάζει. Δεν μπορώ να πω ψέματα. Δεν πρόκειται να κάτσω εδώ και να λέω ψέματα για μέρες, ενώ με ανακρίνουν».
Όταν ο ντετέκτιβ ανέφερε στην Allitt την πρόσβασή της στην ινσουλίνη που δέχθηκε ο Paul, εκείνη απάντησε: «Ό,τι κι αν πείτε, επιμένω στην ιστορία μου, δεν το έκανα εγώ… Θα είμαι εδώ όλο το χρόνο. Μπορείτε να με κρατήσετε όλο το χρόνο».