Η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει πολεμικά πλοία με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, ανέφερε σε έκθεσή της η υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας.
«Το κεντρικό τμήμα των πυρηνικών δυνατοτήτων εντοπίζεται στα υποβρύχια και τα σκάφη επιφανείας του Βόρειου Στόλου» της Ρωσίας σημειώνεται στην ετήσια έκθεση των νορβηγικών υπηρεσιών πληροφοριών, που περιγράφει την «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή», που συνιστούν τα πυρηνικά αυτά όπλα για κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. .
Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου της ΕΣΣΔ έβγαιναν συχνά στη θάλασσα εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το Politico. Αλλά η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ρωσία αναπτύσσει πλοία με πυρηνικά όπλα.
Η έκθεση της νορβηγικής μυστικής υπηρεσίας αναφέρεται επίσης στην αυξανόμενη σημασία των πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός της αναμένεται να αυξηθεί κατά 34% το 2023. «Με εξασθενημένες δυνατότητες των συμβατικών της δυνάμεων, η σημασία των πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία έχει ενισχυθεί σημαντικά. Οι ρωσικές στρατηγικές και περιφερειακές αποτρεπτικές δυνάμεις έχουν γίνει έτσι όλο και πιο σημαντικές για τη ρωσική στρατιωτική δύναμη», αναφέρεται στην έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διατηρεί και να αναπτύσσει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια.
Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ως επί το πλείστον αποφύγει απευθείας αναφορές για χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που κλείνει ένανν χρόνο στις 24 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου όπως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και διάφορα μέλη των ελεγχόμενων από το κράτος ΜΜΕ, έχουν εκτοξεύσει πυρηνικές απειλές, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια ανάρτηση του τον Ιανουάριο στο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στην πιθανότητα πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση που η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία. «Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο», έγραψε.
Η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους να συρθεί το ΝΑΤΟ άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω «ανεπιθύμητων περιστατικών». «Οι ρωσικές αποφάσεις χαρακτηρίζονται από έντονη δυσπιστία έναντι των προθέσεων της Δύσης. Αυτή η αντίληψη έχει ενισχυθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση. «Τόσο η πιθανότητα παρανοήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ όσο και ανεπιθύμητων επεισοδίων αυξάνονται, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».