Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Νορβηγίας, ο πολυεκατομμυριούχος Τομ Χάγκεν, συνελήφθη με την υποψία πως σκότωσε την σύζυγό του, Αν Ελίζαμπεθ Χάγκεν, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 18 μήνες.
Ο δικηγόρος του Χάγκεν αρνείται πως εμπλέκεται ο ιδιοκτήτης ακινήτων και ενέργειας και δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη για κάποιο έγκλημα. Πρόκειται για μία περίπτωση που θυμίζει κάπως εκείνη της πρώην συζύγου του Ελληνοαμερικανού Φώτη Ντούλου, που κατηγορήθηκε για τον θάνατό της και τελικά αυτοκτόνησε.
Αυτές είναι οι ασφαλέστερες χώρες για να ταξιδέψει κανείς το 2019
Η 69χρονη Άννα Ελίζαμπεθ Χάγκεν εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 και η οικογένειά της δήλωσε πως ζητήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή της, αλλά την Τρίτη, η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε τον 70χρονο Τομ Χάγκεν, με την υποψία ότι την σκότωσε, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK.
Η υπόθεση απαγωγής της συζύγου του
Η υπόθεση έγινε για πρώτη φορά γνωστή τον Ιανουάριο του 2019, προσελκύοντας μεγάλη προσοχή σε ένα έθνος που τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά. Η αστυνομία λέει ότι τώρα πιστεύει πως η Άννα Ελίζαμπεθ δολοφονήθηκε και δεν είχε απαχθεί και πως έχει αρκετά στοιχεία για να «υποψιάζεται» τον σύζυγό της για τη δολοφονία της.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόλο που κατηγορούμε τον Τομ Χάγκεν, η υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται και υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα» ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομική περιφέρεια. «Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζει ο Τομ Χάγκεν, να βρεθεί η Αν Ελίζαμπεθ και να προσδιοριστεί εάν εμπλέκονται και άλλοι άνθρωποι».
«Μια καλά σχεδιασμένη απόπειρα αποπλάνησης της αστυνομίας»
«Όταν έγινε αρχικά γνωστή η υπόθεση, η κύρια θεωρία μας ήταν πως η Άν Ελίζαμπεθ Χάγκεν είχε απαχθεί από κάποιον με οικονομικό κίνητρο. Και τον Ιούνιο του 2019, καταλήξαμε να πιστέψουμε πως πιθανότατα είχε σκοτωθεί» δήλωσε η αστυνομία προσθέτοντας: «Πιστεύουμε τώρα πως δεν υπήρξε απαγωγή και δεν υπήρξαν ποτέ αληθινές διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, υπήρξε μια σαφής και καλά σχεδιασμένη απόπειρα αποπλάνησης της αστυνομίας».
Το νορβηγικό νομικό σύστημα επιτρέπει στην αστυνομία να κρατήσει ένα άτομο με υπόνοιες για κάποιο έγκλημα, προτού γίνει άσκηση επίσημων κατηγοριών. Ο πληρεξούσιος του επιχειρηματία και πολυεκατομμυριούχου, Σβάιν Χόλντεν, δήλωσε πως ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες. «Υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό» δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Reuters .
Η αστυνομία ζήτησε από το δικαστήριο να παραμείνει ο επιχειρηματίας υπό κράτηση για 4 εβδομάδες, με απαγόρευση επισκέψεων και εξωτερική επικοινωνία. Αρχικά, κράτησαν μυστικό την εξαφάνιση της Αν Ελίζαμπεθ σε μια προσπάθεια να την προστατεύσουν, αλλά στη συνέχεια οι αρχές δημοσιοποίησαν την υπόθεση τον Ιανουάριο του 2019. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουν ζητηθεί λύτρα και έχουν γίνει σοβαρές απειλές» δήλωσε τότε ο ανώτερος σύμβουλος της Ανατολικής Αστυνομικής περιφέρειας της Νορβηγίας, Οϊστέιν Στάβνταλ Πόλσεν. «Όσον αφορά τα λύτρα, δεν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ποιο είναι το ποσό ή σε ποια μορφή» πρόσθεσε.
Το NRK ανέφερε τότε ότι βρέθηκαν πολλά μηνύματα στο σπίτι του εκατομμυριούχου επιχειρηματία και πως είχαν ζητηθεί λύτρα στο κρυπτονόμισμα Monero.
Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Νορβηγίας
Ο Τομ Χάγκεν, επενδυτής ακινήτων και ιδιοκτήτης εγκαταστάσεων ενέργειας είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στη Νορβηγία, με καθαρή αξία περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το νορβηγικό οικονομικό περιοδικό Kapital. Η Αν Ελίζαμπεθ Χάγκεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας χαρτοφυλακίου του συζύγου της μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το NRK. Το ζευγάρι ζούσε στο Φτζελχάμαρ, ένα χωριό περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Όσλο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1979 και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Αρνείται τις κατηγορίες ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας
Ο μεγιστάνας Τομ Χάγκεν ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία σχέση με την εξαφάνιση της συζύγου του, το 2018, δήλωσε ο δικηγόρος του. Ένα προγαμιαίο συμβόλαιο που έγινε το 1987 δείχνει πως η Αν Ελίζαμπεθ θα μπορούσε να διεκδικήσει μόνο 20.000 δολάρια από τη συνολική περιουσία του συζύγου της, μαζί με ένα οικόπεδο και ένα αυτοκίνητο Citroen εάν το ζευγάρι χώριζε. Ωστόσο, οι δικηγόροι λένε πως η συμφωνία ήταν τόσο μονόπαντη που θα μπορούσε να «διαλυθεί» σε ένα δικαστήριο.
Σύμφωνα με δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, το προγαμιαίο συμβόλαιο ανέφερε ότι η περιουσία του Τομ Χάγκεν παρέμενε ξεχωριστή και πως δεν θα διαιρούνταν εάν χώριζαν. Το μόνο που θα λάμβανε η σύζυγος του επιχειρηματία θα ήταν ένα οικόπεδο βόρεια του Όσλο, 200.000 κορώνες σε μετρητά και ένα Citroen BX ή ένα αυτοκίνητο ισοδύναμης ποιότητας.
Ο Τομ Χάγκεν, ο δεύτερος γιος μιας αγροτικής οικογένειας 12 παιδιών, έγινε πλούσιος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, χάρη σε μια επιχείρηση ακινήτων που δημιούργησε ενώ ίδρυσε την ηλεκτρική εταιρεία Elkraft το 1992. Σήμερα, κατέχει το 70% της ηλεκτρικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη τη Σκανδιναβία. Χάρη στην περιουσία του, είναι ένας από τους 200 πλουσιότερους άνδρες στη Νορβηγία.
Το περίεργο προγαμιαίο συμβόλαιο
Το προγαμιαίο συμβόλαιο αναφέρει πως «όλα όσα αποκτά ο Τομ Χάγκεν στο μέλλον είτε μέσω κληρονομιάς, δώρο, είτε ως επιστροφή, ή με άλλο τρόπο, ανήκει στην ιδιοκτησία του». Επιπλέον, το προγαμιαίο συμβόλαιο τροποποιήθηκε το 1993 για να δώσει στον Τομ Χάγκεν τον έλεγχο μιας περιουσίας που κληρονόμησε η Αν Ελίζαμπεθ από τους γονείς της.
Κάποιοι δικηγόροι δήλωσαν στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης πως η συμφωνία ήταν τόσο πείεργη που θα μπορούσε να απορριφθεί από δικαστήριο εάν χώριζαν. «Έχω δει πολλούς γάμους να διαλύονται στην καριέρα μου, αλλά σπάνια έχω δει έναν γάμο τόσο ανισόρροπο όσο αυτόν» δήλωσε ένας δικηγόρος.
Φωτογραφίες: NTB SCANPIX via ΑΠΕ-ΜΠΕ