Για «εγκληματική αδιαφορία» και «απανθρωπιά» κατηγορείται μια Νορβηγή ορειβάτισσα, που φέρεται να παράτησε αβοήθητο τον ετοιμοθάνατο σέρπα της προκειμένου να κατακτήσει την κορυφή του Κ2 και να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Συνάδελφοί της ορειβάτες κατηγορούν την Κρίστιν Χαρίλα και τη συνοδεία της ότι παράτησαν τον 35χρονο σέρπα Μοχάμεντ Χασάν τραυματισμένο σε μια επικίνδυνη κορυφογραμμή κατά την αναρρίχηση στο πιο επικίνδυνο βουνό του κόσμου στις 27 Ιουλίου , όταν η 37χρονη Νορβηγή κατέκτησε την δεύτερη υψηλότερη κορυφή του κόσμου και έγινε η ταχύτερη ορειβάτισσα στον κόσμο, που ανέβηκε σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του πλανήτη σε διάστημα λίγο περισσότερο από τρεις μήνες.
Κατά την ανάβασή της, ο σέρπα έπεσε σε μια απόκρημνη άκρη σε απόσταση περίπου 370 μ. από την κορυφή.
Τι υποστηρίζει η ορειβάτισσα για το περιστατικό
Η 37χρονη Χαρίλα υποστηρίζει σε ανάρτησή της στο Instagram ότι ο αχθοφόρος δεν έφερε τον κατάλληλο εξοπλισμό και ότι η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σώσει, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνες για να τον μετακινήσει σε ασφαλές καταφύγιο.
Aλλά κάτω από την ανάρτηση, όπου πανηγυρίζει για την κατάκτηση της κορυφής του K2, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασαν με αρνητικά σχόλια: «ντροπή σου», «που είναι η ανθρωπιά σου», έγραψαν.
Η Νορβηγή ορειβάτισσα αντέδρασε ζητώντας από τους χρήστες «ευγένεια». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μπορέσουμε να διδαχθούμε κάτι απ’ αυτή την τραγωδία. Ο Χασάν δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμός για να αναρριχηθεί σε μια κορυφή 8.000 μέτρων».
«Αν ήταν ορειβάτης από χώρα της Δύσης δεν θα τον παρατούσαν»
Αλλά δύο ορειβάτες από την Αυστρία, που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο Κ2, κατηγόρησαν την ομάδα της Χαρίλα ότι πρόταξε το ρεκόρ από τη διάσωση μιας ζωής. Ο Βίλχελμ Στάιντλ και ο Φίλιπ Φλέμιχ λένε ότι βίντεο που κατέγραψαν αργότερα με drone, έδειχνε τη Νορβηγή ορειβάτισσα και τη συνοδεία της να προσπερνούν τον σέρπα , αντί να προσπαθούν να τον σώσουν.
«Είναι όλα καταγεγραμμένα στο υλικό του drone. Μόνον ένα άτομο τον φροντίζει κι όλοι οι άλλοι συνεχίζουν προς την κορυφή. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε καμία οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, παρότι υπήρχαν σέρπα και οδηγοί στο σημείο που θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση». είπε ο Φλέμιχ στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
«Του φέρθηκαν λες και ήταν πλάσμα δεύτερης κατηγορίας. Αν ήταν από δυτική χώρα, θα τον έσωζαν αμέσως», συμπλήρωσε ο Στάιντλ. Ο τελευταίος επισκέφτηκε μετά την κατάβασή του την οικογένεια του σέρπα κι όπως είπε, ο Χασάν παρά την απειρία του πήρε τη δουλειά του βοηθού για να πληρώσει ιατρικά έξοδα για τη διαβητική μητέρα του. Σε έρανο που ξεκίνησε στο Διαδίκτυο για τη χήρα του Χασάν και τα τρία ορφανά παιδιά του έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σχεδόν 73.000 ευρώ.
Το Κ2, στα σύνορα του Πακιστάν με την Κίνα, θεωρείται το πιο επικίνδυνο βουνό του πλανήτη, καθώς το 19% όσων επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή καταλήγουν στον θάνατο, έναντι μόλις 6,5% εκείνων που αναρριχώνται στο Έβερεστ.