Εξαιρετικά ανήσυχος με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή εμφανίζεται ο Νόαμ Τσόμσκι.
Ο 93χρονος πλέον σήμερα διάσημος Αμερικανός φιλόσοφος και καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης Ιστορίας… Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στη Γη», δήλωσε στο newstatesman.com.
Τσόμσκι: Εγκληματική η επιθετικότητα Πούτιν στην Ουκρανία
Ο Τσόμσκι, μιλώντας για τη ρωσική εισβολή, δεν μασά τα λόγια του: «Είναι τερατώδες για την Ουκρανία», είπε.
Όπως πολλοί Εβραίοι, ο Τσόμσκι έχει οικογενειακή σχέση με την περιοχή: ο πατέρας του γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει να υπηρετήσει στον τσαρικό στρατό, ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στη Λευκορωσία. Ο Τσόμσκι, ο οποίος συχνά κατηγορείται από τους επικριτές ότι αρνείται να καταδικάσει οποιαδήποτε αντιδυτική κυβέρνηση, κατήγγειλε χωρίς δισταγμό την «εγκληματική επιθετικότητα» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Τσόμσκι επιχειρεί, ωστόσο, να εξηγήσει την απόφαση του Ρώσου προέδρου για εισβολή στην Ουκρανία.
«Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης αυτής της ερώτησης. Ένας τρόπος, ο μοντέρνος τρόπος στη Δύση, είναι να σκουπίζεις τις εσοχές του στριμωγμένου μυαλού του Πούτιν και να προσπαθείς να προσδιορίσεις τι συμβαίνει στη βαθιά ψυχή του. Ο άλλος τρόπος θα ήταν να δούμε τα γεγονότα: για παράδειγμα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν με μια ισχυρή δήλωση πολιτικής, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, πρόγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας, δεν ξέρουμε ποιο είναι σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί περαιτέρω. Και μπορεί να φτάσουμε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο εάν δεν επιδιώξουμε να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».
Οι βολές κατά ΗΠΑ και Μπάιντεν
Πάντως, δεν απέφυγε να ρίξει σαφείς βολές στην ηγεσία του Τζο Μπάιντεν και στην αμερικανική πολιτική.
«Είναι σίγουρα σωστό να οργιζόμαστε ηθικά για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία», είπε σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». «Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή για άλλες φρικτές φρικαλεότητες… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στις αγορές. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν».
Τέλος, ο Τσόμσκι επέκρινε το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι επεκτάθηκε προς ανατολάς, παρά τη «ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον [τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζέιμς Μπέικερ και τον [τότε] πρόεδρο Τζορτζ Μπους προς τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι, εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς την ανατολή».